Přes syrsko-tureckou hranici se znovu střílí

Ankara/Damašek - Turecko odpovědělo na novou dělostřeleckou palbu ze Sýrie na své území a znovu zaútočilo na syrské cíle. Podle všeho tak pokračuje ve vojenských akcích odstartovaných středeční přeshraniční palbou ze Sýrie, která stála život pět tureckých žen a dětí. Rada bezpečnosti OSN středeční útok odsodila a požádala, aby „taková porušení mezinárodního práva okamžitě ustala a neopakovala se“.

Střela ze Sýrie měla mířit do turecké provincie Hatay na jihozápadě země. Incident se prý obešel bez obětí.

Turecko po středečním incidentu týž den odpovědělo útokem na pozice syrské armády. Odvetné operace turecké armády pak trvaly až do čtvrtečního odpoledne.

Konflikt spustil vlnu horečné diplomacie, vyjádřila se k němu Rada bezpečnosti OSN a turecký parlament povolil vládě vyslat armádu na syrské území, uzná-li to za vhodné. „Členové Rady bezpečnosti zdůraznili, že tento incident ukázal závažný dopad, jaký má krize v Sýrii na bezpečnost jejích sousedů a mír a stabilitu v regionu. Požádali jsme, aby bylo takové porušení mezinárodního práva okamžitě ukončeno a neopakovalo se v budoucnu,“ uvedla v prohlášení Rada bezpečnosti, která také vyzvala Damašek, aby plně respektoval suverenitu a teritoriální integritu svých sousedů.

Výsledný text je kompromisem mezi západními mocnostmi, které požadovaly tvrdé odsouzení útoku, a Ruskem, které se snažilo vyznění dokumentu zmírnit. Damašek se Ankaře za dopad syrského minometného granátu na turecké straně hranic prostřednictvím OSN omluvil a uvedl, že příčiny incidentu vyšetřuje. Ankara na útok reagovala ostřelováním syrských cílů.

Rusko dnes apelovalo na Ankaru, aby zachovala klid a vyhnula se všemu, co by mohlo zvýšit napětí se Sýrií.

Rozhovor s Václavem Hubingerem a Vítem Štěpánkem (zdroj: ČT24)