Rusové ohlásili konec bojů v Aleppu, povstalci se dohodli na příměří a evakuaci

Všechny vojenské operace ve východním Aleppu skončily a město podléhá kontrole syrské vlády. V Radě bezpečnosti OSN to oznámil zástupce Ruska Vitalij Čurkin. Rada se sešla na žádost Francie a Británie k mimořádnému jednání. Podle reportéra agentury Reuters není v Aleppu v posledních hodinách slyšet bombardování ani střelba, což by potvrzovalo platnost dohody o příměří, která má umožnit evakuaci bojovníků, zraněných a civilistů.

„Podle informací, které jsme obdrželi v uplynulé hodině, jsou vojenské operace ve východním Aleppu ukončeny. Není nutné jednat o ukončení nepřátelských akcí nebo o zvláštní humanitární operaci. Syrská vláda obnovila kontrolu ve východním Aleppu,“ oznámil Čurkin.

Ruský zástupce v OSN také prohlásil, že „všichni bojovníci“ a jejich rodiny, stejně jako lidé zranění v boji „nyní odcházejí dohodnutými koridory tím směrem, jaký si sami dobrovolně vybrali, a to i do Idlibu“, což je další bašta oponentů syrského režimu. Záběry davů lidí opuštějících Aleppo odvysílala i syrská státní televize.

Povstalci se dohodli na příměří

Opozice předtím informovala, že se podařilo dohodnout na příměří a také na evakuaci, která zahrne jak civilisty, tak povstalce. Syrská vláda k tomu oznámila, že evakuace začně ve středu v pět hodin ráno místního času (4:00 SEČ). Čurkin k informaci o evakuaci původně řekl, že se dohoda týká jen povstalců, protože jakmile bude město pod kontrolou vlády, nebude nutné, aby odcházeli také civilisté.

„Teď to bude pod kontrolou syrské vlády, takže není potřeba, aby zbývající civilisté odcházeli. Není žádná humanitární dohoda. Náš vojenský personál na místě nepozoroval žádné porušení mezinárodního humanitárního práva. Dohoda umožní povstalcům odejít, civilisté mohou zůstat, nikdo jim nebude ubližovat,“ řekl Čurkin.

Civilisté v Aleppu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Podle zdroje agentury Reuters se očekává, že většina z 50 tisíc lidí, kteří jsou stále v povstalecké části města, odejde. Zástupce aleppské místní rady sdělil, že podle jeho informací existuje dohoda o krátkodobém příměří, které umožní vypravit z města autobusy s civilisty.

„Existuje dohoda o evakuaci obyvatel a povstalců z východního Aleppa. Povstalci si budou moci vzít své lehké zbraně,“ informoval představitel povstalecké skupiny Núr ad Dína Zinkího. Jako první podle něj budou evakuováni ranění a civilisté.

Dohoda podle tohoto zdroje počítá s tím, že „ti, kdo odejdou, si budou moci vybrat, zda půjdou do západní části provincie Aleppo, nebo do provincie Idlib dále na severozápadě“. Existenci této dohody potvrdil i zástupce další povstalecké skupiny Ahrár aš-Šám.

Civilisté umírají dál. Máme zprávy, že jich řada zemřela při intenzivním bombardování i během hromadného vraždění vládními silami. Žádám, aby bylo zbývajícím civilistům okamžitě umožněno místo opustit. Lidská práva musí být respektována.
Pan Ki-mun
generální tajemník OSN

Z Aleppa v posledních dnech přicházejí informace, že provládní síly údajně na dobytých územích mučí a zabíjejí civilisty. Syrské vládní jednotky za posledních 48 hodin podle OSN zabily ve východním Aleppu nejméně 82 civilních obyvatel. 

Americká zástupkyně při OSN Samantha Powerová požádala, aby na evakuaci dohlédli „nezávislí mezinárodní pozorovatelé“.

Mezinárodní výbor Červeného kříže oznámil, že je připraven sehrát při evakuaci roli nezávislého pozorovatele. „Strany nyní stále vyjednávají o detailech této dohody a o jejím plnění. Doufáme, že bude brát v potaz zájmy civilistů. Budou-li splněny základní humanitární principy, jsme připraveni jednat jako neutrální humanitární prostředník a pomoci civilistům, kteří to budou potřebovat,“ řekla mluvčí organizace Krista Armstrongová.