Za smrt 900 uprchlíků dostal kapitán lodi 18 let vězení

Soud v italské Katánii určil trest 18 let vězení pro tuniského kapitána lodi, který loni zavinil smrt téměř 900 uprchlíků ve Středozemním moři. Syřan, kterého přeživší označili za jeho pobočníka, dostal pět let.

Sedmadvacetiletý Tunisan Muhammad Alí Málik svou vinu popíral. Jeho obhájce tvrdil, že si cestu zaplatil jako ostatní uprchlíci. Málik soudu řekl, že znal členy posádky, kteří na rozdíl od něho byli odpovědni za řízení lodi, žádný z nich však nebyl mezi přeživšími. Soud však této verzi neuvěřil.

Svou vinu nepřiznal ani Syřan Mahmúd Bichit, jehož soud na základě výpovědí svědků uznal za spoluviníka a vyměřil mu pětiletý trest. Oba byli odsouzeni za napomáhání ilegální migraci, Málik navíc za mnohonásobné zabití.

Počet mrtvých je odhad, většina těl se nenašla

Tragédii, která se stala loni v dubnu, přežilo pouze 28 lidí. Italskému námořnictvu se podařilo dostat z moře více než stovku utonulých, další těla se nenašla, kvůli čemuž je počet mrtvých stále předmětem dohadů.

Podle prokuratury mělo ztroskotání řadu příčin, mimo jiné přetíženost plavidla. Loď vyplula z Libye a byli na ní lidé z Alžírska, Somálska, Egypta, Senegalu, Zambie, Mali, Bangladéše a Ghany. Navíc prý Málik nebyl schopen zabránit kolizi s portugalskou obchodní lodí, která vyplula na pomoc.