Vznik palestinského státu je prioritou Francie

Betlém - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v závěru své třídenní návštěvy Blízkého východu prohlásil, že vytvoření samostatného palestinského státu je pro Francii prioritou. Po setkání s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem zároveň zopakoval požadavek, aby Izrael zastavil kolonizaci palestinských území.

„Řekl jsem našim izraelským přátelům, že nelze vyřešit nespravedlnost napáchanou na židovském národu vytvořením podmínek pro nespravedlnost vůči palestinskému lidu,“ řekl Sarkozy. Dodal také, že bezpečnost Izraele nemůže být z francouzského pohledu předmětem vyjednávání. „Ale vznik životaschopného, demokratického a moderního státu pro Palestince je pro Francii prioritou,“ zdůraznil.

Komentátoři si všímají, že zatímco George Bush, který byl v Izraeli nedávno a podobně jako Sarkozy pronesl řeč v Knessetu, o samostatné Palestině nemluvil, Sarkozy se nebál toto téma nastolit.

Francouzský prezident se vyslovil rovněž pro uznání Jeruzaléma jako hlavního města dvou států a pro zaručení svobodného přístupu ke svatým místům pro všechna náboženství.

„Francie je palestinskému samosprávnému území přítelem - náročným, připraveným řici svůj díl pravdy, ale také mu pomoci - diplomaticky i vojensky, bude-li to třeba,“ uvedl Nicolas Sarkozy s tím, že samostatná Palestina nebude zítra ani pozítří, ale jednoho dne ano.

Brífink prezidentů Sarkozyho a Abbáse v Betlémě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod