Reakce na gruzínské volby - optimismus i obavy

Moskva – Gruzínské volby byly dramatické a ukázaly, že se Gruzínci chtějí podílet na politice v zemi. Rusko vítá výsledek s mírným optimismem a těší se na konec Saakašviliho éry. Jenže komentátoři varují, že vítězství opozice může vést k patu, protože v Gruzii ještě rok platí prezidentský systém a Saakašviliho výrazné pravomoci zůstanou do té doby nedotčeny.

Ruská rozhlasová stanice Kommersant FM v komentáři gruzínských voleb především vítá, že souboj mezi dvěma stranami a v jádru věci mezi Saakašvilim a Ivanišvilim byl opravdový, upřímný a urputný. Podle rozhlasu dali Gruzínci jasně najevo, že se chtějí podílet na politice. To je už národ, a ne obyvatelstvo, tvrdí komentář. 

Kommersant FM:

„Zdá se, že naši sousedé se do toho pustili. Ať se už stane cokoliv, 1. října skončily dějiny postsovětské Gruzie. A začala nová historie jednoduše Gruzie. Bez všech přívlastků a hanlivých nálepek.“

Ruský tisk už před oznámením Saakašviliho porážky oslavoval jeho odchod. „Éra Saakašviliho končí,“ napsal dnes v komentáři server Lenta.ru. V Kremlu si zřejmě dělají naději, že se vztahy mezi Ruskem a Gruzií po nástupu Ivanišviliho zlepší. Šéfka horní parlamentní komory Valentina Matvijenková, formálně druhá osoba ve státě, řekla, že Rusko mělo vždy zájem na zlepšení vztahů s „bratrským“ gruzínským národem. 

„Můžeme to jen uvítat, protože to pravděpodobně znamená, že v parlamentu se objeví konstruktivnější a odpovědnější síly,“ řekl k tomu ruský premiér Dmitrij Medvěděv. 

A vylepšení vztahů s Moskvou nastane i podle politologů. „Nastavení nového formátu v ekonomických vztazích s Ruskem bylo v předvolebních projevech jednou z hlavních priorit vůdce Gruzínského snu Bidziny Ivanišviliho,“ tvrdí výkonný ředitel politologického střediska Sever-Jih Alexej Vlasov.

Volby v Gruzii
Zdroj: ČTK/AP/Shakh Aivazov

Podle Viktora Ozerova, šéfa branného výboru horní parlamentní komory, naopak volby vztahy Gruzie s Ruskem příliš neovlivní. Gruzínské vedení by prý k dosažení tohoto cíle muselo uznat nezávislost separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie, což podle Ozerova nelze očekávat.

Některé gruzínské komentáře varují před optimismem. Po vítězství opozice může v zemi vzniknout nebezpečný pat - v Gruzii až do října příštího roku platí prezidentský systém a Saakašviliho výrazné pravomoci zůstanou do té doby nedotčeny. Konfrontace s Ivanišvilim, povzbuzeným silným volebním výsledkem, může podle analytiků ochromit politický život v zemi.

Vůdci koalice Gruzínský sen Bidzinovi Ivanišvilimu blahopřál k volebnímu vítězství americký velvyslanec Richard Norland. Vyjádřil naději, že i po změně politické situace v Gruzii bude úzká spolupráce obou zemí pokračovat.