Islámská sekce v Louvru nabízí i podobizny proroka Mohameda

Paříž - V době, kdy bývalý pákistánský zákonodárce nabídl další odměnu v přepočtu 200 tisíc dolarů (3,9 milionu korun) člověku, jenž zabije tvůrce filmu Nevinnost muslimů pobuřující arabský svět, Paříž se rozhodla pro smířlivé gesto. Ve slavném Louvru totiž Francouzi otevřeli sekci islámského umění. Vláda chce zvýšit povědomí občanů o náboženství, na které Západ často nahlíží s nedůvěrou. Odborníkům se ale nová sekce příliš nezamlouvá - i tady je vystaveno několik podobizen proroka Mohameda.

Střecha nového oddělení islámského umění v Louvru připomíná létající koberec z Pohádek tisíce a jedné noci. Právě ten bývá prvním setkáním západních dětí s islámskou kulturou. Obzory by si tu měli rozšiřovat nejen malí Francouzi, ale i jejich rodiče.

Vláda rovněž doufá, že muzeum nabídne důstojnou protiváhu nelichotivým zobrazením proroka Mohameda v západních médiích, která vyhnala muslimy do ulic. „Pýchou islámských civilizací je to, že jsou starší, živější a tolerantnější než mnozí, kteří se dnes snaží mluvit jejich jménem. Je to přesný opak tmářství, které boří principy a ničí hodnoty islámu šířením násilí a nenávisti,“ prohlásil francouzský prezident Francois Hollande.

Na projekt přispěli mecenáši z arabského světa

S myšlenkou přišel už v roce 2001 prezident Jacques Chirac. Odpůrce amerického tažení do Iráku chtěl takto pomoci stavět mosty mezi západním a islámským světem. Velkolepý projekt francouzské vlády spolykal sto milionů eur a nakonec se neobešel bez mecenášských darů Saúdské Arábie, Maroka, Kuvajtu nebo Ománu.

Expozice obsahuje na 18 tisíc vzácných artefaktů z doby od 7. do 19. století. Oddělení o dvou patrech je zapuštěné 12 metrů pod zemí. „Celá stavba byla pod neustálou kontrolou jako na operačním sále. Přístroje měřily sebemenší pohyb konstrukce na desetiny milimetru,“ řekl architekt Rudy Riccioti. Hned vedle se navíc nachází řeka Seina, takže staveniště ohrožovaly záplavy.

Francie: islám v Louvru (zdroj: ČT24)

Francouzský tisk byl nadšen, odborníci nikoli

Výsledek nakonec předčil očekávání. Francouzské noviny psaly, že Mekka islámského umění je teď v Louvru. Odborníci už ale nadšení nejsou. Vadí jim, že expozice hledí na islámská díla západním způsobem a původně kulturní událost posloužila politickému záměru. K ukonejšení muslimů nejspíš nepřispěje ani to, že v oddělení jsou k vidění hned tři podobizny proroka Mohameda.