Rushdie vzpomíná na léta ve stínu smrti

Berlín - Devět let se skrýval a bál o život. Nyní na to Salman Rushdie vzpomíná v autobiografické knize s názvem Josef Anton: Paměti. Spisovatel, odsouzený íránským režimem k smrti, ji představil v Berlíně. A poskytl při tom rozhovor České televizi.

Vypráví o sobě jako o člověku s mnoha slabostmi. Salman Rushdie alias Josef Anton - krycí jméno z dob, kdy ho skrývala britská policie. A také název vzpomínek na léta ve stínu smrti. Ortel nad autorem údajně rouhačských Satanských veršů vynesl íránský vůdce Chomejní v roce 1989. „Tehdy přijížděli do Anglie lidé, aby mě zabili,“ vzpomíná spisovatel.

Cena za přežití byla vysoká. Devět let se neustále stěhoval, byl pod policejním dohledem a o samotě. V knize vzpomíná na zoufalství z toho, že se nemohl stýkat se synem. A také na vděčnost vůči policistům, kteří ho k zubaři museli pašovat v pytli na mrtvoly. Vůči vládám – i těm západním - je už kritičtější: „Dánsko vyváželo do Íránu hodně sýru feta a bálo se, že o ten export přijde. Takže proti sobě stál sýr a lidská práva.“ 

Dilema jménem Rushdie tehdy řešila i česká politika. „Podpora Václava Havla pro mě byla velmi důležitá. Že se to nelíbilo Klausovi, mě moc netrápilo,“ vzpomíná Rushdie.

Salman Rushdie vydal autobiografii
Zdroj: ČT24

Veřejné vystoupení muže, na jehož hlavu byla vypsána odměna tři miliony dolarů, se obešlo bez zvláštních bezpečnostních opatření. Německé výzvědné služby jsou ale v pohotovosti i z jiných důvodů.

Cenzura kvůli hrozbě násilím je chyba

Výzvy k teroristickým útokům v Německu se objevily po nepotvrzené zprávě, že jeden z herců ve filmu Nevinnost muslimů je Němec. Snímek, který rozbouřil muslimský svět, chce krajně pravicová strana Za Německo promítat i v Berlíně. Úřady se tomu snaží zabránit. „Podvolit se hrozbě násilí zavedením cenzury je cesta špatným směrem,“ míní autor.

Bouře okolo filmu přinesly další výhružky i jemu. Íránský režim ale už v roce 1998 prohlásil, že netrvá na autorově smrti. Z Josefa Antona se tak opět mohl stát Salman Rushdie.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)