Doznání za odměnu: Shermantine už se dopočítal k 72 vraždám

San Francisco - Američtí vyšetřovatelé možná odhalili jednoho z nejkrutějších vrahů v dějinách země. Pokud se jejich poznatky potvrdí, spáchal Wesley Shermantine v 90. letech 72 vražd. Muž je v kalifornském vězení už deset let za usmrcení čtyř lidí. K dalším vraždám se začal doznávat loni výměnou za finanční odměnu 33 tisíc dolarů, kterou mu slíbil soukromý vyšetřovatel.

Problémem pro vyšetřování je skutečnost, že ke svým činům se šestačtyřicetiletý Shermantine přiznává postupně. Je ve vězení už deset let za vraždy čtyř lidí, kterých se dopustil se svým přítelem z dětství Lorenem Herzogem. Teprve nedávno začal v cele hovořit o dalších obětech, kterých napočítal 72. Když se Herzog o výpovědích svého komplice dozvěděl, spáchal letos v lednu ve vězení sebevraždu.

Svých činů se oba pachatelé dopouštěli v 80. a 90. letech minulého století v kalifornském San Joaquin Valley. Vyšetřovatelé dlouho Shermantina podezírali z odpovědnosti za více vražd, než mu soud prokázal. Přičítali mu ale jen 22 mrtvých, většinou mladých žen a dívek, které se pohřešovaly. Sám odsouzenec ale dospěl k číslu 72. Stal by se tak jedním z nejmasovějších vrahů v dějinách americké kriminalistiky.

Z nových a nových vražd se Shermantine začal doznávat loni výměnou za finanční odměnu, kterou mu slíbil jistý soukromý vyšetřovatel za to, že mu prozradí místa, kde své oběti ukryl. Letos jeho výpověď přivedla vyšetřovatele k nálezu kosterních ostatků čtyř zavražděných žen. Vrah byl dokonce nedávno nakrátko propuštěn z vězení San Quentin, aby agenty FBI na místa pohřbených těl dovedl. Podle Shermantina jsou ukryta v zasypaných studních nebo šachtách opuštěných dolů. Zda byly nové pozůstatky objeveny, FBI ale zatím neprozradila.