Předvolební Gruzie: Neklid před bouří

Tbilisi - V Gruzii dnes platí jednodenní předvolební příměří, které tradičně předchází vlastnímu dni parlamentních voleb. Podle ústavy je zakázána agitace a nesmějí se publikovat výsledky předvolebních průzkumů. Poslední dny před volbami ovlivnily děsivé podmínky panující ve věznicích a týrání i znásilňování odsouzených. Žádné volby v Gruzii nevytáhly do ulic tolik lidí - až nyní, kdy se Gruzíncům nevede zrovna dobře.

Nervozitu před pondělním hlasováním zvýšily zprávy o napětí na severních hranicích s Ruskem a se dvěma odštěpeneckými provinciemi – Abcházií a Jižní Osetií. Už v pátek byl na hranicích se separatistickou Jižní Osetií zadržen gruzínský policista. Tbilisi vyslalo do Moskvy ostrý protest, v němž zatčení označilo za řízenou provokaci Ruska. Jihoosetské úřady oznámily, že muž byl zadržen po přestřelce, kterou vyvolali gruzínští pohraničníci. Byl údajně vyzbrojen granátometem.

Dnes gruzínská média oznámila, že pohraničníci zadrželi v gruzínských vodách ruskou loď, která porušila pravidla námořní plavby. Posádka dostala pokutu 30 000 dolarů. Gruzínská televize Rustavi 2 zároveň uvedla, že ruská vojska, která se v minulých týdnech účastnila velkých vojenských manévrů Kavkaz 2012, místa své dislokace oproti očekávání neopustila. Strategické vojenské cvičení, kterého se zúčastnilo kolem 8 000 ruských vojáků, přitom už 23. září skončilo.

Prezident Michail Saakašvili nedávno prohlásil, že v gruzínské volební kampani jsou „miliardy ruských peněz“. Svého hlavního volebního soka Bidzinu Ivanišviliho, který je vůdcem opoziční koalice Gruzínský sen, opakovaně během kampaně obviňoval ze spolčení s Moskvou a jeho koalici označoval za „ruský výrobek“. „Dojde k zodpovězení zásadní otázky, jakou zemi chceme mít. A co víc, jestli vůbec chceme mít vlastní zemi,“ řekl Saakašvili.

Sám Ivanišvili taková nařčení odmítá, i když nepopírá, že součástí jeho politického programu je náprava mrazivých styků s Ruskem a jejich budování na nových základech. Podle průzkumů sice koalice ztrácí, do poslední chvíle se ale snažila přesvědčit nerozhodnuté voliče, těch je přes 40 %.

Bidzina Ivanišvili
Zdroj: ČTK/AP/Georgy Abdaladze

Dříve oblíbený prezident Saakašvili je obviňován z uzurpování moci a umlčování opozice. Počet kritiků současné vlády roste, do ulic Tbilisi se opozici podařilo dostat rekordní počet příznivců. Rekordní má být i volební účast, čeká se, že k urnám přijde až 85 procent voličů. Výsledek voleb je nejasný, ať už bude na tahu kdokoliv z obou rivalů, obavy z povolebních nepokojů jsou velké.

Gruzínce vyhnalo do ulic zveřejněné video z vězení, kde dozorci mučili a znásilňovali vězně. Své ví matka jednoho z vězňů Cira Okropiridzeová. Její syn Georgij je už tři roky za mřížemi, prošel už pěti věznicemi a všude panují stejné podmínky. Z někdejšího aktivního sportovce je troska, už desátý den drží hladovku. „Bili ho na zádech v místech, kde byl operován, bili ho tupým předmětem po hlavě, necítil se pak dobře a prosil o lékaře, ale nepustili ho k němu,“ sdělila Okropiridzeová zpravodaji ČT Miroslavu Karasovi. Otec vězněného Georgije už prodělal infarkt. Syna nesmí vidět. Bojí se, že přijde o život, že bude otráven, ale úředně půjde o sebevraždu. „Stěny jsou vlhké, nelze dýchat, v cele pro osm je osmnáct, dvaadvacet lidí,“ říká Irakliy Okropiridze.

Gruzínská věznice
Zdroj: ČT24