V USA si oblíbili Ahmadínežáda - íránská agentura skočila na špek s cibulí

Chicago - Íránská tisková agentura FARS si uřízla ostudu, když anglická verze jejích webových stránek několik hodin citovala zcela smyšlený průzkum, podle kterého by určitá část Američanů raději volila íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda než Baracka Obamu. Článek převzala z amerického satirického listu The Onion (cibule) o preferencích amerických voličů.

Íránská verze vyšla v pátek, několik dní po otištění v chicagském listu, téměř slovo od slova. Neopomněla ani výrok údajného občana Západní Virginie, který by prý šel na baseball raději s Ahmadínežádem než s Obamou, protože Ahmadínežád „bere národní obranu vážně a nikdy by si od nějakých demonstrujících homosexuálů nenechal radit, jak řídit zemi, což Obama dělá“. Ahmadínežád v roce 2007 řekl v projevu na Columbijské univerzitě, že v Íránu na rozdíl od USA žádní homosexuálové nejsou. 

Pasáž, kterou FARS z amerického článku nepřevzala, se týká popisu íránského prezidenta, v němž se připomínají Ahmadínežádovy výroky o popírání holokaustu a také to, že nechává likvidovat politické vězně. FARS článek zařadila mezi seriózní zprávy o pokroku íránské vojenské technologie a nukleárním programu státu. Agentura materiál stáhla až večer místního času. Šéfredaktor listu The Onion Will Tracy s vtipem poznamenal, že FARS je vlastně pobočkou listu The Onion a že funguje jako jeho blízkovýchodní sekce od svého založení v polovině 80. let.

Agentura FARS převzala satirický článek (zdroj: ČT24)

Není to poprvé, co The Onion úspěšně zmátl cizí sdělovací prostředky. Pekingský list Evening News před deseti lety převzal článek, v němž list The Onion tvrdil, že členové amerického Kongresu pohrozili, že odejdou z Washingtonu, pokud Kapitol nebude zrenovován. Požadovali zatažitelnou kupoli a více záchodků.