Osud jihokorejské prezidentky je v rukou poslanců

Poslanci rozhodují o osudu prezidentky (zdroj: ČT24)

Jihokorejští poslanci začali projednávat sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Ze zákona musí rozhodnout ve lhůtě 72 hodin. Jasno by o takzvaném impeachmentu mělo být pravděpodobně v pátek. Pak Kun-hje čelí korupčnímu skandálu. O uplynulém víkendu demonstrovalo za její odchod přes milion Jihokorejců.

Pro sesazení prezidentky jsou třeba hlasy dvou třetin poslanců. Ve 300členné sněmovně mají opozice a nezávislí, kteří impeachment také chtějí, 172 hlasů. Podle agentury AP se zdá, že budou mít pro sesazení Pak Kun-hje dostatečnou podporu i od rebelů z vládních stran.

Pokud poslanci v pátek sesazení podpoří, bude se jím zabývat ústavní soud, který během 180 dnů musí rozhodnout, jestli prezidentský mandát Pak Kun-hje ukončí. Do verdiktu ústavních soudců by prezidentka měla pozastavený výkon funkce a její pravomoci by převzal premiér.

Korupční skandál se týká hlavně prezidentčiny důvěrnice Čche Son-sil, která je podezřelá, že blízký vztah k hlavě státu zneužila k vlastnímu obohacení. Čche už byla obviněna a státní zastupitelství také oznámilo, že existuje podezření na prezidentčinu spoluvinu.

Pak Kun-hje minulý týden řekla, že je připravena z funkce odejít, pokud parlament připraví bezpečné předání moci.