Německá SPD má jasno: Merkelové se postaví Steinbrück

Berlín – Německá opoziční sociální demokracie (SPD) má kandidáta na post kancléře. Stranu do voleb do Spolkového sněmu v příštím roce povede bývalý ministr financí Peer Steinbrück. Nejspíš se utká se šéfkou křesťanských demokratů (CDU) Angelou Merkelovou. Steinbrück jako ministr financí pomáhal Německu překonat globální finanční krizi. V úřadu byl v letech 2005 až 2009.

Kromě pětašedesátiletého Steinbrücka byli v užším výběru předseda SPD Sigmar Gabriel a bývalý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Volba na Steinbrücka padla poté, co jeho nejvážnější konkurent Steinmeier z osobních důvodů na kandidaturu rezignoval.

Rodilý Hamburčan má podle názoru německých politologů ze všech tří předáků SPD nejlepší vyhlídky sesadit Merkelovou z funkce, přesto se mu moc velké šance proti populární kancléřce nedávají. Steinbrück je rázný řečník, který je ceněn za svůj přístup k řešení finančních problémů země a podle expertů má potenciál oslovit středové nerozhodnuté voliče. Není však oblíben u levicového křídla své strany, podle jehož stoupenců je příliš „pravicový“.

Telefonát Jaroslava Šonky (zdroj: ČT24)

Tuto nálepku si bývalý premiér nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska odnesl ze svého působení ve vládě velké koalice CDU/CSU a SPD, kterou v letech 2005 až 2009 vedla Merkelová a Steinbrück v ní dělal ministra financí. Už před časem ale oznámil, že v případě své kancléřské kandidatury znovu do vlády s Merkelovou nepůjde.