Lživé zprávy vedly v USA k útoku, člen Trumpova týmu skončil kvůli šíření konspirací

Lživé zprávy vedly v USA k útoku, člen Trumpova týmu skončil kvůli šíření konspirací (zdroj: ČT24)

Trumpův tým ukončil spolupráci se synem budoucího poradce pro otázky národní bezpečnosti Michaelem Flynnem Jr., který živil na sociálních sítích nepravdivé konspirační teorie. Pozornost k tématu lživých zpráv přitáhl víkendový incident z washingtonské pizzerie, kde začal střílet muž, který se dočetl, že jde o centrum sexuálního zneužívání dětí. Za střediskem měla stát demokratka Hillary Clintonová.

Útok ve Washingtonu znovu ukázal sílu propagandistických webů a sociálních sítí, které často šíří nepravdivé informace.

V restauraci Comet Ping Pong měly mizet děti, které údajně pohlcoval zločinný kruh sexuálního zneužívání – v aféře známé jako Pizza Gate. Spiklenecké články naznačovaly, že do případu je zapojena Hillary Clintonová a šéf její kampaně John Podesta. Lži začaly kolovat na internetu a sociálních sítích před listopadovými volbami.

Sociolog médií Jaromír Volek v této souvislosti zdůranil takzvanou potvrzovací funkci médií, kdy si publikum vyhledává určitý typ informací, které si ještě dál interpretuje tak, jak chce, aby vypadaly. Šíření lživých informací a propagand se tím stále urychluje a prohlubuje.

Na krveprolití naštěstí nedošlo

Osmadvacetiletý Edgar Welch si vzal na cestu do poklidné čtvrti města pistoli, pušku i brokovnici. Do podniku vtrhnul se dvěma zbraněmi v rukou. „Hrál jsem se ženou stolní tenis. Děti běhaly kolem nás a kopaly si. A ten chlapík v podstatě napochodoval dovnitř a namířil si to rovnou dozadu,“ prohlásil návštěvník Sharif Silmi.

Padl jeden výstřel do stropu, ale nikdo nebyl zraněn. Policie útočníka včas zneškodnila. Ten později vypověděl, že chtěl spiknutí sám prověřit. „Opravdu doufám, že si všichni ti, kdo rozdmýchávají plameny konspirace, najdou chvíli a budou rozjímat o tom, co se tu dnes stalo,“ vyjádřil se majitel restaurace James Alefantis.

Spiklenecká teorie se začala šířit v momentě, kdy se hackeři nabourali do Podestova gmailového účtu a našli zprávy od šéfa této restaurace. Některé e-maily následně zveřejnil server WikiLeaks.

„Pan Alefantis má ve Washingtonu některé prominentní přátele z Demokratické strany a byl stoupencem Clintonové, ale nikdy se s ní nesetkal, neprodává ani nezneužívá děti a není v této souvislosti vyšetřován,“ napsal list The New York Times. FBI sice kvůli e-mailové kauze nedávno Clintonovou znovu prošetřovala, nicméně došla opět k závěru, že ji stíhat nebude.

Útok ve Washingtonu vyvolal obavy, ale i vlnu solidarity. „Rodiny napříč Amerikou, které věří v to, co dělá Ameriku velkou, můžou společně stanout a říct: Nikdy víc,“ prohlásila návštěvnice restaurace Meighan Stoneová.

Případ kritizoval Bílý dům a ruce pryč od aféry dal nakonec i tým Donalda Trumpa. Syn budoucího poradce pro otázky národní bezpečnosti Michael Flynn Jr. totiž v pondělí na Twitteru napsal: „Pokud se neprokáže jako smyšlený, Pizza Gate zůstane nadále příběhem.“

Tato věta zastavila jeho slibně rozjetou kariéru. „Rozhodně to není něco, co nově zvolený prezident přehlíží, a už vůbec ne něco, co podporuje,“ zdůraznila poradkyně Trumpova týmu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Konspirační teorie ale žije dál. To, že v kauze nefigurují žádní skuteční svědkové, podezřelí ani oběti, nehraje roli. Sociální sítě každý den přinášejí nová a nová senzační odhalení. Kauzou se nechal před volbami unést i samotný generál Flynn. Ani on neváhal dát Clintonovou do souvislosti s údajnými sexuálními zločiny na dětech.