Palestinci poprvé od uzavření míru zaútočili na území Izraele

Nábulus - Islámský džihád údajně vypálil z pásma Gazy dvě rakety na území Izraele, jde o první útok v oblasti od uzavření míru mezi Palestinou a Izraelem. Šlo o odvetnou akci za ranní útok, kdy Izraelci na západním břehu Jordánu ve městě Nábul zabili dva Palestince. Sjednaný mír tím ale neporušili. Mírová dohoda totiž platí jen pro území pásma Gazy, na západní břeh Jordánu se nevztahuje. Egypt dnes ujistil Izrael, že se klíčový hraniční přechod s Gazou neotevře, dokud Palestinci nepropustí zadržovaného izraelského vojáka.

Terčem útoku na jihoizraleské město Sderot na západním břehu Jordánu se stala studentská ubytovna, po útoku Izraelců se zde našly dvě mrtvé osoby, jejich těla byla plná kulek a střepin. Podle izraelské armády je jeden ze zabitých Tárik Džuma. Útok měl být odvetou za úterní přestřelku, ve které zemřel jeden z velitelů radikálů z Islámského džihádu.

Izrael začal v neděli podle mírové dohody zmírňovat blokádu pásma Gazy. Otevřel některé hraniční přechody, což umožní přísun potravin a dalšího nezbytného materiálu do oblasti. Rodiče uneseného izraelského vojáka, který je už téměř dva roky držen v zajetí radikály v pásmu Gazy, podali k izraelskému nejvyššímu soudu protest proti uvolňování blokády, dokud nebude jejich syn osvobozen. Soud ale jejich protest zamítl, uvolňování hranic tak bude pokračovat.

Výjimkou však bude klíčový hraniční přechod mezi Gazou a Egyptem. Egyptští představitelé dnes Izraelce ujistili, že přechod Rafah neotevřou, dokud Palestinci nepropustí zadržovaného Gilada Šalita. Toho militantní Palestinci unesli před necelými dvěma roky při přeshraničním přepadení izraelského vojenského stanoviště.