Alternativní Nobelovku má poprvé Afghánka

Stockholm - Afghánská ochránkyně lidských práv Sima Samarová, americký propagátor nenásilných převratů Gene Sharp a britská kampaň proti obchodu se zbraněmi Campaign Against Arms Trade (CAAT) se stali nositeli letošní alternativní Nobelovy ceny (Right Livelihood Awards). Čestnou cenu obdržel turecký ochránce životního prostředí Hayrettin Karaca. Ceny budou slavnostně předány 7. prosince ve Stockholmu. Každý z laureátů získá 50 000 eur (1,2 milionu korun).

Ceny se udílejí od roku 1980 na popud německo-švédského filantropa Jakoba von Uexkülla v oblasti ochrany životního prostředí, mírového řešení konfliktů či za aktivitu v oblasti lidských práv a sociální spravedlnosti.

Pětapadesátiletá lékařka Sima Samarová, která je i jednou z kandidátek na letošní Nobelovu cenu za mír, byla vyznamenána za odvahu a rozhodnost v jednom z nejméně stabilních regionů světa, a stala se tak podle komise první Afghánkou, která ocenění za více než 30 let obdržela. Čtyřiaosmdesátiletý politolog Sharp, zakladatel Albert Einstein Institution pro studium nenásilné akce, byl oceněn za „rozvoj a šíření principů a strategií nenásilného odporu a za aktivní podporu jejich prosazení při konfliktech po celém světě.“ V roce 1974 založená CAAT cenu obdržela podle komise za inovátorský a efektivní odpor proti globálnímu obchodu se zbraněmi. Karaca, který je ve svých 90 letech známý jako „dědeček“ tureckého hnutí na ochranu životního prostředí, byl vyznamenán především za své celoživotní angažmá pro ochranu přírody.

Vydáno pod