Slovenská policie vyšetřuje Csatáryho kvůli válečnému zločinu

Košice (Slovensko) - Policie v Košicích vyšetřuje sedmadevadesátiletého Maďara Lászla Csatáryho. Podezřívá ho z podílu na válečném zločinu. Csatáry podle Centra Simona Wiesenthala sehrál jako šéf maďarské policie v Košicích za druhé světové války klíčovou roli při deportacích více než 15 000 Židů do Osvětimi v roce 1944 a asi 300 Židů na Ukrajinu o tři roky dříve.

Skupina podezřelých, v níž figuroval i Csatáry, podle slovenské policie bez zjevného důvodu 10. ledna 1945 zatkla sedmnáctiletého Slováka, kterého pak držela na policejním velitelství v Košicích. Později byl poslán do blíže nespecifikovaného pracovního tábora v Německu a vrátil se až 14. srpna 1945.

Mluvčí státního zastupitelství Milan Filičko uvedl, že prokuratura tvrzení policie prozkoumá a pokud jej shledá pravdivým, tak by mohla vznést obvinění.

Csatáry byl v roce 1948 československým soudem v Košicích odsouzen k trestu smrti. Po válce však uprchl do Kanady, kde žil do poloviny 90. let. Když se o něj kvůli jeho minulosti začaly zajímat tamní úřady a odebraly mu kanadské občanství, vrátil se do Maďarska.

Letos v létě byl odhalen v Budapešti, kde žil pod cizím jménem. V srpnu budapešťská prokuratura označila za neopodstatněné obvinění, podle něhož Csatáry hrál v roce 1941 klíčovou roli při deportacích asi 300 Židů z Košic na Ukrajinu. Soud mu zároveň neprodloužil domácí vazbu, v níž byl od zadržení 18. července.