KLDR zřejmě poprvé pronikla i k tajným vojenským dokumentům Jižní Koreje

Severokorejští hackeři zřejmě pronikli do serveru vojenské kybernetické obrany Jižní Koreje. Podle mluvčího jihokorejské armády unikly tajné vojenské dokumenty. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Jihokorejská policie tvrdí, že severokorejští hackeři do letošního června pronikli do 140 tisíc počítačů ve 160 firmách.

„Zdá se, že intranetový server vojenské kybernetické služby narušil vir. Zjistili jsme, že unikly některé vojenské dokumenty, včetně těch s důvěrnými informacemi,“ řekl agentuře Jonhap mluvčí jihokorejské armády.

Soul v minulosti obvinil Severní Koreu, že její hackeři pronikli do systémů jihokorejských bank a médií. Dosud se jim však nikdy nepodařilo narušit vojenské složky. Pchjongjang tehdy jakoukoli spojitost s případy odmítal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zda šlo v tomto případě o tajné informace běžnějšího charakteru, anebo naopak o velmi důvěrné informace, které se týkají například válečného plánování, zatím není jasné. Armáda Jižní Koreje prý dokumenty, jež útok zasáhl, pečlivě zaznamenala a oddělila.

Jak dříve řekl jihokorejský ministr obrany Han Min-ku, Jižní Kroea má plán na likvidaci severokorejského vůdce Kim Čong-una. „Jižní Korea má k dispozici plán pro využití velice přesných střel k zlikvidování zařízení nepřítele stejně jako jednotky elitních vojáků, které by byly schopné okamžitě zlikvidovat vůdce,“ dodal Han Min-ku.

Pchjongjang vede rozsáhlou kybernetickou válku

Spekuluje se, že Severní Korea zaměstnává několik tisíc lidí, kteří se podílejí na kybernetické válce. Od roku 2010 se KLDR podle severokorejského běžence a profesora informatiky Kim Hung-kwanga soustředí na vývoj programů, jež mohou útočit na infrastrukturu jiných zemí.

KLDR v roce 2014 podle agentury Reuters zahájila kampaň s mnoha kyberútoky s cílem časem uskutečnit rozsáhlou kybernetickou ofenzivu. Kampaň jihokorejské úřady odhalily letos v únoru, když byly zcizeny plány křídel stíhačky F-15. 

Vydáno pod