USA ruší zákaz barmského dovozu

New York - USA pokračují v udobřování s Barmou. Jak oznámila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová po schůzce s barmským prezidentem Theinem Seinem během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, začnou Spojené státy postupně uvolňovat omezení dovozu produktů z Barmy. Spojené státy k tomu prý vedou pokračující reformy v Barmě i žádost tamní vlády i opozice.

Reformy v zemi začal prezident Sein uskutečňovat po skončení vojenské diktatury v Barmě na jaře 2011. Loni USA navázaly s Barmou plné diplomatické vztahy a od konce července působí v Rangúnu první americký velvyslanec po 22 letech. Prezidenta Seina pak USA vymazaly ze seznamu barmských osobností, na které se vztahovaly americké sankce.

V létě Washington zrušil většinu restrikcí na své investice v Barmě, dosud ale americký Kongres prodlužoval embargo na dovoz barmského zboží, uvalené v roce 2003.

Barmský parlament
Zdroj: ČT24

Barmský prezident uskutečňuje politické reformy už 18 měsíců. V současnosti je na historické návštěvě v USA a má dnes promluvit v newyorském sídle OSN. Jeho návštěva Spojených států se časově shoduje s návštěvou opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, která byla minulý týden přijata v USA se všemi poctami a setkala se v Oválné pracovně s prezidentem Barackem Obamou.

Od března 2011 změnila Barma svou tvář pod vedením „civilní“ vlády bývalých reformních generálů. Thein Sein nechal osvobodit stovky politických vězňů a uzavřel příměří z povstaleckými skupinami etnických menšin. Su Ťij už od konce roku 2010 nemusí žít v domácím vězení přísně střežené rezidence a od dubna je poslankyní.

Barmský prezident v projevu na VS OSN vzdal čest Su Ťij

Thein Sein dnes v projevu na plénu Valného shromáždění OSN vzdal čest opoziční vůdkyni Su Ťij a prohlásil, že jeho země se neodvolatelně vydala cestou demokracie. Barma podle něj nechává za sebou padesát let autoritářské vlády. Je to vůbec poprvé, kdy se člen nejvyššího barmského vedení v projevu z prestižní mezinárodní tribuny o Su Ťij výslovně zmínil. Projev navíc přímo přenášela barmská státní televize, což by dříve bylo nemyslitelné.

Thein Sein je prvním vysokým představitelem Barmy od roku 1966, který se Valného shromáždění OSN osobně účastní. Barma byla donedávna v silné mezinárodní izolaci a vládnoucí generálové se mezinárodním kontaktům vyhýbali.

Vydáno pod