V Michiganu začala revize Trumpova vítězství

V americkém státě Michigan začalo přepočítávání výsledků prezidentských voleb. Od minulého týdne se znovu počítají odevzdané hlasy také ve státě Wisconsin. Ohledně přepočítání v Pensylvánii stále probíhá soudní jednání. Ve všech těchto třech státech těsně zvítězil republikán Donald Trump. Pokud by přepočty v těchto státech ukázaly na vítězství demokratky Hillary Clintonové, zvrátilo by to konečný výsledek voleb.

Podle Trumpova právního týmu neexistuje jediná známka toho, že by byl volební proces v kterémkoli z těchto tří států zmanipulován.

V rámci celých Spojených států získal Trump 306 z 538 takzvaných volitelů, Clintonová jich získala 232. K vítězství bylo potřeba 270 volitelů.

  • Celkový počet volitelů v „přepočítávaných“ státech je 46 (Pensylvánie 20; Michigan 16; Wisconsin 10). Ke zvrácení celonárodního výsledku by došlo jedině v případě, že by revize odhalila vítězství Clintonové ve všech třech státech.
Výsledky voleb v USA
Zdroj: ČT24/CNN

Sbor volitelů, jehož hlasování kopíruje výsledky listopadových prezidentských voleb v jednotlivých amerických státech, má nového prezidenta potvrdit 19. prosince. Do 13. prosince by přitom mělo být definitivně jasno ohledně přepočítávaných států.

O revizi výsledků z Pensylánie, Michiganu a Wisconsinu požádala neúspěšná kandidátka americké Strany zelených Jill Steinová. Zatímco v Michiganu a Wisconsinu už kontrola hlasů běží, v případě Pensylvánie požadoval oblastní soud milionovou kauci. Tu ale Steinová nemohla zaplatit a podala odvolání k federálnímu soudu.

„Je to zvláštní, že musíme překonávat takové byrokratické překážky a shromažďovat miliony dolarů, abychom mohli věřit volebním výsledkům,“ napsala na svém twitterovém účtu Steinová.

Revizní procedura ale podle shodného názoru médií nebude mít na výsledek voleb žádný vliv. Nástup Donalda Trumpa do Bílého domu neohrozí ani skutečnost, že Clintonová ve volbách získala o 2,5 milionu hlasů víc než její soupeř.