Chátrající výjimka. Katolíci marně usilují o kostel v ruském Smolensku

Spor o římskokatolický kostel v ruském Smolensku (zdroj: ČT24)

V ruském Smolensku se znovu přou o římskokatolický kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. Historické budovy se dlouhodobě domáhá církev, která o ni přišla za bolševické revoluce před bezmála sto lety. Jednání ale teď nečekaně ukončil gubernátor, který by chtěl chrám přeměnit v koncertní sál.

K římskokatolické církvi se v Rusku hlásí asi milion lidí. Oproti dominujícímu pravoslaví jde o zlomek věřících. Vedení církve ale ujišťuje, že na kompletní rekonstrukci kostela má dostatek peněz. „Jsme přesvědčeni, že by bylo historicky spravedlivé, aby se tento kostel opět stal majetkem katolické církve,“ konstatoval mluvčí římskokatolické církve v Rusku Kirill Gorbunov.

Kostel ve Smolensku desítky let chátrá. Přímo vedle něj přitom stojí opravená fara a hřbitov, které se už římskokatolické církvi před lety vrátily. O chrám ale katolíci usilují marně. Nepomohla jednání ani petice obyvatel města. „Je to krásná budova, která zdobí Smolensk. Teď je v zoufalém stavu. Je potřeba ji opravit a katolíci by to udělali,“ je přesvědčena obyvatelka Smolenska Anna.

Doteď úřady katolíky ujišťovaly, že jim budovu vrátí, hned jak najdou jiný prostor pro 740 tisíc spisů smolenského archivu. Ty jsou v chrámu už od druhé světové války. Místní gubernátor ale najednou oznámil, že místo archivu zde bude koncertní sál.

Římskokatolický kostel ve Smolensku
Zdroj: ČT24

Město chce podpořit turistický ruch – v kostele proto plánuje zřídit pobočku Moskevské filharmonie. „Tato instituce přinese velký užitek obyvatelům Smolenska i hostům,“ podotkl vedoucí oddělení kultury a turismu Smolenského kraje Jegor Filimonov.

Ve Smolensku už před lety všem církvím vrátili nemovité majetky znárodněné v dobách Sovětského svazu. Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie je jediná výjimka.

Místní si myslí, že úřady zablokovaly převod, protože na ně katolíci příliš tlačili. „Mohli by v něčem postupovat měkčeji, diplomatičtěji. Ani Poláci, Rusové ani Češi nemají rádi, když si u nich někdo něco vynucuje a říká jim, že něco musí,“ upozornila obyvatelka Smolenska.

Církev teď nabídla Smolensku dohodu. Když kostel získá, opraví ho a umožní pořádání koncertů a dalších kulturních akcí, odpovědi se ale zatím nedočkala.