Dno Karského moře je tikající jaderná puma

Oslo - Norští vědci zveřejnili výsledky měření radioaktivity v Karském moři v Severním ledovém oceánu, kde leží tuny jaderného odpadu. I když se její hodnoty nezvýšily, varují ochránci přírody před ekologickou katastrofou. Klima v Severním ledovém oceánu se totiž mění a úbytek ledu láká těžařské firmy, které tlačí na zahájení těžby v oceánu.

Největším problémem jsou vyřazené nukleární ponorky. Ochránci životního prostředí chtějí, aby je Kreml odstranil. Čím déle totiž budou pod vodou, tím větší je nebezpečí, že radioaktivita unikne a zamoří okolí. Největší hrozbou je ponorka K-27 se dvěma reaktory, ve kterých prý hrozí obnovení řetězové jaderné reakce. I Moskva přiznává, že situace je vážná a že jaderného odpadu je v oceánu mnohem víc, než se předpokládalo.

Rybáři se bojí o bohatá loviště a požadují zvýšení kontrol a sledování vody, aby mohli zaručit nezávadnost ryb. Hlavní prioritou je teď ale těžba a Moskva ví, že bez úklidu není možná. Pracuje proto na jeho plánu, sama ale na odstranění ohromného množství jaderného odpadu nestačí.

V Severním ledovém oceánu leží tuny jaderného odpadu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod