Severokorejský parlament ekonomické reformy neschválil

Pchjongjang - Už podruhé v tomto roce zasedá severokorejský parlament. Podle analytiků se měly řešit ekonomické reformy – jednou z nich bylo údajně i povolení farmářům nechávat si nebo prodávat až 30 procent úrody. Jenže parlament nakonec tyto reformy neodsouhlasil. Poslanci se obvykle scházejí jen jednou ročně v dubnu, další schůzi si média vykládají hlavně jako způsob, jak upevnit změny v mocenské struktuře.

Severokorejský parlament se dnes netradičně sešel již podruhé v tomto půlroce. Za vlády Kim Čong-ila se přitom parlament scházel zpravidla jednou ročně. Parlament nicméně podle všeho neschválil žádné ekonomické reformy, jak se před jeho svoláním spekulovalo. Poslanci se pouze shodli na prodloužení školní docházky o rok na 12 let.

Jednání parlamentu se osobně účastnil nový severokorejský vůdce Kim Čong-un. Mluvilo se přitom o tom, že režim uvolní některé poměry v zemi. Spekulovalo se o tom, že by vláda farmářům umožnila ponechat si větší část úrody a neodevzdávat jí většinu státu. Nebo že vláda podpoří investiční zákony s vidinou přílivu finančních prostředků od firem z Číny. Jenže se tak nestalo.  

Podle analytiků to znamená, že Pchjongjang pořád váhá s oznámením opatření, která se probírají na nejvyšší úrovni. „Dnešní zprávy ukazují, že hospodářské reformy v KLDR zůstávají nadále na experimentální úrovni a nejsou ve stadiu, kdy by mohly být předloženy jako návrhy zákonů parlamentu,“ konstatoval jihokorejský expert I Čung-čchol. 

Podle odborníků je také častější setkání parlamentu známkou, že si nový vůdce chce upevnit své postavení. „Za současné vlády Kim Čong-una se v Severní Koreji všechno normalizuje. Strana získala pravidelné role a vládní orgány se zapojily do rutinního procesu. Podle mě má zasedání Nejvyššího lidového shromáždění ukázat, že státní orgány řádně fungují,“ myslí si odborník na Severní Koreu Jang Moo-jin. 

Nejvyšší lidové shromáždění, které má 689 členů, se naposledy sešlo v dubnu letošního roku, kdy poslanci potvrdili Kim Čong-una jako vůdce KLDR. Byl jmenován předsedou Komise národní obrany, což je v Severní Koreji označení pro hlavu státu. Kim Čong-un vystřídal v čele země svého otce Kim Čong-ila, který v prosinci zemřel.