Radikál Abú Hamza bude vydán do USA

Londýn - Radikální islámský kazatel Abú Hamza al-Masrí a čtyři další obžalovaní z podpory terorismu mohou být vydáni do Spojených států. Cestu jim otevřel Evropský soud pro lidská práva, když odmítl jejich argumenty o hrozbě nelidským zacházením. Británie chce pětici vydat co nejdříve.

Jako imám mešity ve Finsbury Park Abú Hamza al Masrí před deseti lety otevřeně vyzýval muslimy k podpoře teroristů. Když o post imáma přišel, kázal před mešitou. Tajné služby ho podezírají i z toho, že udržoval kontakty s radikály a pomáhal zajišťovat jejich podporu. Od roku 2004 je Abú Hamza v britském vězení, odpykává si trest za podněcování k vraždě, zastrašování a vlastnictví nahrávky vyzývající k rasové nenávisti. Čelí i obvinění, že se přímo ve Spojených státech pokoušel organizovat výcvik teroristů.

„Abú Hamza je bezpochyby velmi nebezpečný a není pochyb, že by měl být vydán do Spojených států, sám to rozhodnutí vítám,“ sdělil předseda parlamentní Komise pro domácí záležitosti Keith Vaz. Pětice obžalovaných dosud stavěla před vydávacím soudem obhajobu mimo jiné i na argumentu, že bude čelit nelidskému zacházení. Evropský soud pro lidská práva se kauzou zabýval dva roky. Než dal vydání zelenou, požadoval ujištění, že pětici nehrozí trest smrti ani umístění ve věznici Supermax, kde jsou na samotkách drženi odsouzení teroristé.

Islámský kazatel může být vydán do USA (zdroj: ČT24)

Abú Hamza al-Masrí:

„Nehrajte žádné globální hry, neohánějte se 11. zářím, které si stejně Amerika zosnovala sama, poté, co ztratila nepřítele v Sovětském svazu. Říkám, tohle je jen začátek.“  (30.8.2002)

„Chtěli bychom, aby to teď šlo co možná nejrychleji, určitě do konce roku,“ řekl Vaz. Abú Hamzu nyní čeká proces ve Spojených státech, hrozí mu až doživotí bez možnosti předčasného propuštění.