Bendl navrhne uvolnění prohibice, Brusel chce další informace

Brusel - Ministr zemědělství Petr Bendl navrhne české vládě uvolnění zákazu prodeje a vývozu tvrdého alkoholu. Po jednání s eurokomisařem pro zdraví a ochranu spotřebitele Johnem Dallim v Bruselu ministr řekl, že má dojem, že Evropská komise má k takovému řešení vstřícný postoj. Žádá ale další informace o vývoji metanolové aféry v Česku.

K tomu, zda je nyní už na místě zmírnit či zrušit zákaz prodeje tvrdého alkoholu, se eurokomisař Dalli před schůzkou s Bendlem nechtěl příliš vyjadřovat. Zdůraznil jen, že pro Česko je velmi důležité, aby všechny akce, k nimž hodlá přistoupit, s komisí koordinovalo. „Nechceme, aby se po jakémkoli kroku českých úřadů objevovaly nějaké otázky,“ řekl Dalli. „Vyjádřil se velmi vstřícně k těmto opatřením,“ řekl Bendl poté, co Dalliho seznámil s principy kroků, které se ČR chystá přijmout.

Do prodeje bude smět jen „bezpečný alkohol“

„My se bavíme o tom, co bude možné nabídnout k prodeji. To musí být alkohol, jehož původ je dosledovatelný. Žádný jiný alkohol by se v obchodech objevit neměl,“ řekl Bendl. Podotkl ale, že rozhodnutí o případném uvolnění zákazu prodeje je na vládě a nechce ho proto předjímat.

Dalli před schůzkou s českým ministrem poznamenal, že nezbytný je trvalý dialog Prahy a Bruselu v této věci. „Musí být známa všechna fakta a musíme s českými úřady koordinovat, jaké by to mělo dopady,“ řekl Dalli. „Musíme znát fakta předtím, než budeme dávat nějaká vyjádření a činit rozhodnutí o tom, kdy a jak budou dělány kroky týkající se zákazů,“ dodal. Bendl slíbil, že komisi bude Praha poskytovat všechny informace.

Unie chce další informace

„Je to jejich rozhodnutí (českých úřadů),“ řekl komisař ještě před jednáním s Bendlem o tom, kdo může v daném případě o odvolání či zmírnění zákazů rozhodnout. „Dává ale smysl, že vzhledem k tomu, že jakékoli rozhodnutí může vyvolat reakce dalších států, aby toto rozhodnutí bylo koordinováno, než bude přijato,“ dodal komisař.

Bendl se vpodvečer setkal i s ministry zemědělství EU. Přiznal, že mu přišlo vhod, že policie odhalila původce otráveného alkoholu. Najití viníků totiž byla jedna z hlavních podmínek Bruselu. Ministr chtěl v Bruselu získat unijní posvěcení pro zmírnění zákazu vývozu českého alkoholu. Problémem zůstává 15 tisíc láhví se smrtícím metanolem, které zůstaly na českém trhu. „Pokusím se představit i princip opatření, která vláda přijala minulý týden. Mezi ty patří zejména rodokmen, kolky a dílem záležitosti uvažované licence,“ nastínil ještě před jednáním. Dodal, že ho nikdo z unijních politiků kvůli metanolové aféře v Česku aktivně nekontaktoval a nepožadoval od něj žádné vysvětlení. Jeho vystoupení před ministry zemědělství bylo čistě rozhodnutím české strany.

Policie dnes na tiskové konferenci uvedla, že v souvislosti s metanolovou kauzou byli obiněni dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu.

O zmírnění prohibice si rozhodne Česko samo

Státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling podotkl, že rozhodnutí o případném uvolnění prohibice je čistě na českých úřadech. Česko má pouze povinnost konzultovat své kroky s Evropskou komisí, což Česká republika v tomto případě činí, podotkl Belling. V pátek mluvčí EK Frédéric Vincent nicméně bez bližších podrobností hovořil o tom, že by ale mělo jít o „společné rozhodnutí“ Bruselu a Prahy.