Ahmadínežád znovu přiostřuje: Hrozeb sionistů se nebojíme

New York - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád těsně před začátkem Valného shromáždění OSN, na kterém má naposledy promluvit coby nejvyšší představitel Íránu, už tradičně přiostřuje svou protiizraelskou rétoriku. Novinářům v New Yorku dnes řekl, že Izrael nemá na mapě Blízkého východu žádné historické kořeny a že jeho hrozbu útokem na Írán nebere vážně.

Ahmadínežád příští rok po dvou funkčních obdobích na postu hlavy státu jako prezident Íránu skončí. Volby jeho nástupce se mají uskutečnit v červnu. Tento týden tak bude mít poslední příležitost promluvit ke shromáždění OSN, přičemž jeho projevy v minulých letech způsobily hodně zlé krve. Ahmadínežád v nich totiž nevybíravě útočil na Izrael i Spojené státy, a dokonce zpochybňoval holocaust či pozadí útoků z 11. září 2001. Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun ho proto o víkendu upozornil na to, že jeho případné další osočování by mohlo mít nepříjemné důsledky.

„V zásadě nebereme hrozby sionistů vážně… Máme k dispozici veškeré obranné prostředky a jsme připraveni se bránit,“ prohlásil íránský prezident. „(Izraelci) tam nemají v dějinách žádné kořeny. Íránu se nemohou ani zdaleka rovnat,“ uvedl dále.

Zároveň znovu zdůraznil, že íránský jaderný program, který je předmětem letitého sporu se západními mocnostmi, je čistě mírového charakteru. Proto také odsoudil sankce OSN, které začaly těžce dopadat na íránský ropný průmysl. Podle něj stále existuje prostor, jak celý spor vyřešit diplomatickou cestou.

Pokud Ahmadínežád i letos zopakuje svoje protizápadní výpady, dá se očekávat bojkot mnoha diplomatů, kteří i v minulosti během jeho projevů na protest houfně opouštěli jednací sál. Na pořadu jednání přitom bude i jednání o zavedení dalších protiíránských sankcí, a to v době, kdy napětí v regionu roste. Stále se spekuluje o tom, zda Izrael podnikne preventivní útok proti íránským jaderným zařízením. Velitel íránských islámských revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí v sobotu prohlásil, že válka Izraele proti Íránu nakonec vypukne a Írán je připraven židovský stát zničit.