Ruská Centrální banka oznámila masivní útok hackerů

Do systému ruské Centrální banky se letos dostali hackeři a s pomocí zfalšovaných hesel se pokusili ukrást přes dvě miliardy rublů (800 milionů korun). Hlavní ruská banka to oznámila v Moskvě. Víc než polovinu částky se podařilo zachránit, uvádí se v prohlášení. Kam se poděl zbytek, banka neuvádí.

Informaci o hackerském útoku obsahovala bankovní výroční zpráva o stabilitě ruského finančního systému. „Rizika kybernetických útoků mohou ovlivňovat finanční stabilitu, jsou-li terčem strategicky důležité banky a opory finanční infrastruktury,“ uvádí se v prohlášení.

Ruská kontrarozvědka FSB obvinila „zahraniční zpravodajské služby,“ že se chystají s pomocí kybernetických útoků destabilizovat ruský finanční systém. Centrála, odkud se útoky údajně mají řídit, se nachází v Nizozemsku a patří ukrajinské společnosti BlazingFast. Ta uvedla, že podezření prověří. Sérii útoků prý chystají cizí tajné služby už v pondělí.

Rusko varovalo před útoky ze zahraničí nedlouho po informaci amerických bezpečnostních služeb, že ruští hackeři podnikli útoky na servery Demokratické strany s cílem ovlivnit prezidentské volby. Viceprezident Joe Biden tehdy pohrozil, že USA na ruské útoky „náležitě“ odpoví.

Po varování FSB se v pátek v ruském tisku objevily zprávy ujišťující veřejnost, že finanční systém je proti kybernetickým útokům zajištěn. Dokonalou ochranu před hackery mají prý hlavní banky, Centrální banka má jejich bezpečnostní zajištění pod kontrolou. Také hlavní ruští mobilní operátoři a poskytovatelé přístupu do internetu ujistili uživatele, že žádné nebezpečí nehrozí.

Vydáno pod