Jižní Súdán směřuje ke genocidě jako kdysi Rwanda, varuje OSN

Obyvatelé některých oblastí Jižního Súdánu čelí etnickým čistkám a dalším násilnostem. Zemi hrozí genocida podobná masakrům ve Rwandě v roce 1994. Po desetidenní návštěvě nejmladšího státu světa to řekla expertka Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) Yasmina Sookaová. Jihosúdánský prezident Salva Kiir obvinění odmítl.

„V některých částech Jižního Súdánu je již v běhu stálý proces etnických čistek za použití hladovění, hromadného znásilňování a pálení vesnic. Všude, kde jsme v tomto státě byli, jsme slyšeli říkat vesničany, že jsou připraveni prolévat krev, aby si vzali zpět svou zemi,“ uvedla Sookaová.

„Je připravována půda pro opakování toho, co se stalo ve Rwandě a mezinárodní společenství má povinnost tomu zabránit,“ dodala s odkazem na genocidu ve Rwandě, kde v roce 1994 přišlo za 100 dní o život přibližně 800 tisíc lidí.

Prezident Kiir to popírá. „Nic takového se v Jižním Súdánu neděje. Nejsou tam etnické čistky,“ sdělil agentuře Reuters, podle níž dalším otázkám zabránila prezidentova ochranka.

Etnické skupiny v Jižním Súdánu
Zdroj: BBC

Podle tříčlenného monitorovacího výboru musí mezinárodní společenství urychlit rozmístění čtyř tisíc příslušníků regionálních mírových sil v Jižním Súdánu a podpořit vznik soudu, který dokáže nezávisle a účinně stíhat porušování lidských práv v zemi.

Také americký velvyslanec při UNHRC Keith Harper varoval, že vláda Jižního Súdánu útočí na jihu země na civilisty a chystá v oblasti rozsáhlou ofenzivu.

Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 znepřátelení politici - Kiir a někdejší viceprezident Riek Machar - dosáhli dohody o příměří, boje ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život už desítky tisíc lidí a více než dva miliony byly nuceny opustit své domovy.

Vydáno pod