Severní Korea přijme kvůli novým sankcím „přísnější sebeobranná opatření“

Severní Korea odmítla nové sankce, které proti ní ve středu uvalila Rada bezpečnosti OSN za zářijový jaderný test. Podle prohlášení ministerstva zahraničí v Pchjongjangu sankce popírají svrchovanost země a její právo na přežití, a země proto přijme „přísnější sebeobranná opatření“. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na oficiální severokorejskou tiskovou agenturu KCNA.

Jaderný test, který Severní Korea provedla letos v září, byl už pátý v pořadí a z dosud provedených jaderných zkoušek největší. Cílem sankcí je snížit zemi roční příjmy z exportu o více než čtvrtinu.

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti jednomyslně přijala rezoluci, která předpokládá snížení exportu uhlí z KLDR asi o šedesát procent. Zavádí k tomuto účelu strop prodeje na 400,9 milionu dolarů (10,2 miliardy korun) nebo na 7,5 milionu tun; podle toho, co bude nižší. Uhlí je pro KLDR hlavním exportním artiklem. Rezoluce také zakazuje export mědi, niklu, stříbra a zinku a také prodej soch ze Severní Koreje.

OSN uvalila sankce proti Severní Koreji v roce 2006 v důsledku jaderných a raketových testů. Sankce byly několikrát zpřísněny. Poslední jadernou zkoušku KLDR provedla 9. září. Spojené státy a Čína, která je největším spojencem Pchjongjangu, jednaly více než dva měsíce o podobě nových sankcí, než návrh rezoluce předložily zbývajícím členům RB OSN.

Zákazem severokorejského vývozu mědi, niklu, stříbra a zinku přijde Pchjongjang asi o sto milionů dolarů ročně. Prodej soch, které směřují hlavně do afrických zemí, znamená snížení zisku v řádu desítek milionů dolarů, uvedli diplomaté.

Vydáno pod