Švýcaři nechtějí přísnější protikuřácký zákon

Bern – Jasné NE vyslovili Švýcaři v referendu návrhu na zpřísnění protikuřáckého zákona, který by zakázal kouření na uzavřených veřejných místech a na pracovištích. Oznámila to dnes agentura DPA. Švýcarská vláda informovala, že většina z šestadvaceti švýcarských kantonů a polokantonů uvedený návrh zamítla, proti zákazu kouření hlasovalo asi šedesát šest procent voličů.

Klaus Künzli, ředitel Asociace hotelových zařízení

„Věřím, že si Švýcaři uvědomují, že jsou lidé před pasivním kouřením chránění dost. Máme spolkový zákon z roku 2010, který je dostačující.“

Podle současného ustanovení je povoleno ve švýcarských restauracích kouřit, pokud mají podniky vyhrazené prostory jen pro kuřáky. Za dostatečný zákon považuje i vláda a současné rozhodnutí svých občanů vítá. V mnoha kantonech platí ovšem ještě přísnější pravidla.   

Iniciativa nazvaná v překladu Ochrana proti pasivnímu kouření požadovala plošný zákaz kouření v restauracích a na pracovištích v celé zemi. Podle iniciativy odhadem deset tisíc lidí čelí v práci kvůli pasivnímu kouření vážnému zdravotnímu riziku. Proti jejich návrhu se již dříve veřejně vyslovila jak švýcarská vláda, tak ekonomičtí experti. 

Švýcaři řekli NE přísnějšímu protikuřáckému zákonu (zdroj: ČT24)