Jihokorejská vládní strana chce, aby prezidentka odstoupila v dubnu

Jihokorejská vládní Strana nových obzorů vyzvala prezidentku Pak Kun-hje, aby souhlasila s tím, že v dubnu odstoupí. Pokud na toto ultimátum nepřistoupí, přikloní se prezidentčina strana k zahájení procesu odvolání hlavy státu. Pak Kun-hje tento týden řekla, že je připravena z funkce odejít, pokud parlament připraví bezpečné předání moci. Prezidentka čelí tlaku kvůli korupci.

Jihokorejská agentura Jonhap přinesla zprávu, že všech 128 poslanců Strany nových obzorů se shodlo v tom, že má prezidentka v dubnu odstoupit a že se v červnu, tedy půl roku před řádným termínem, mají konat prezidentské volby. Podle strany je to nejlepší cesta k bezpečnému předání moci a zachování stability.

Opozice na úterní prezidentčin návrh na předčasné odstoupení po zajištění bezpečného předání moci reagovala odmítavě. Podle opozice jde o manévr, který má prezidentku ochránit před sesazením. Opozice chce prosadit proces sesazení v parlamentu, který by o tom mohl hlasovat už v pátek.

Korupční skandál se týká hlavně prezidentčiny důvěrnice Čche Son-sil, která je podezřelá, že blízký vztah k Pak zneužila k vlastnímu obohacení. Čche už byla obviněna a státní zastupitelství také oznámilo, že existuje podezření na prezidentčinu spoluvinu.

Pak Kun-hje se omluvila a v úterý rovněž oznámila, že je připravena z funkce za zmíněných podmínek odstoupit. Jihokorejci proti ní pořádali o víkendech masové protesty a požadovali prezidentčinu rezignaci.