Opozice: Běloruské volby jsou fraška

Minsk - Bělorusové vybírají nové poslance. Předběžné hlasování začalo už od úterka, dnes je na programu hlavní volební den. Prezident Alexandr Lukašenko tentokrát pozval do země i západní pozorovatele. Nicméně parlament nemá v autoritářském režimu významnější pravomoci a opozice jej považuje za frašku a výsměch demokracii.

Parlamentní volby doprovází prakticky nulová volební kampaň. Dvě hlavní opoziční uskupení, Běloruská národní fronta a Sjednocená občanská strana, účast odmítly. Většina kandidátů na 110 poslaneckých křesel v dolní komoře parlamentu je proto z řad Lukašenkových spojenců. „Chceme ukázat, že tady nejsou žádné volby a volební kampaň není skutečná volební kampaň. Jde jen o další jmenování poslanců do legislativní instituce, která de facto nerozhoduje vůbec o ničem,“ uvedl místopředseda Běloruské lidové fronty Grigorij Kosťušev.

Valerij Karbalevič, politický analytik

„Výsledky jsou známé dopředu a je jedno, jestli lidé půjdou volit. Prostě ty hlasy vůbec nezapočítají.“

Volbám předcházely policejní zátahy a zatýkání na opozičních shromážděních. Tajné služby se postaraly o iniciátory diskusí na sociálních sítích. Opozice si stěžovala na nedostatek prostoru v médiích a svou účast podmiňovala propuštěním politických vězňů a změnou volebního zákona.

Žádné z voleb za osmnáctileté éry panování „posledního evropského diktátora“ Lukašenka západní státy ani celoevropské instituce neuznaly za demokratické a svobodné. Opozice do budoucna ale není bez šancí. Dosud totiž Lukašenko stavěl svou moc i na relativní hospodářské prosperitě a zaměstnanosti, teď i na Bělorusko dopadá krize.

Volby běloruského parlamentu nepřinesou výraznější změnu (zdroj: ČT24)