Kimův režim smí vyvážet méně uhlí. Rada bezpečnosti ho trestá za jaderný test

Rada bezpečnosti OSN uvalila na Severní Koreu nové sankce. Reagovala tak na zářijový jaderný test, který Pchjongjang provedl. Byl už pátý v pořadí a z dosud provedených jaderných zkoušek největší. Cílem sankcí je snížit zemi roční příjmy z exportu o více než čtvrtinu.

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti jednomyslně přijala rezoluci, která předpokládá snížení exportu uhlí z KLDR asi o 60 procent. Zavádí k tomuto účelu strop prodeje 400,9 milionu dolarů (10,2 miliardy Kč) nebo 7,5 milionu tun – podle toho, co bude nižší. Uhlí je pro KLDR hlavním exportním artiklem.

Rezoluce také zakazuje export mědi, niklu, stříbra a zinku, a také prodej soch ze Severní Koreje.

Severní Korea provedla další jaderný test
Zdroj: Reuters

OSN uvalila sankce proti Severní Koreji v roce 2006 v důsledku jaderných a raketových testů. Sankce byly několikrát zpřísněny. Poslední jadernou zkoušku KLDR uskutečnila 9. září.

Spojené státy a Čína, která je největším spojencem Pchjongjangu, jednaly více než dva měsíce o podobě nových sankcí, než návrh rezoluce předložily zbývajícím členům RB OSN.

Zákazem severokorejského vývozu mědi, niklu, stříbra a zinku přijde Pchjongjang asi o 100 milionů dolarů ročně. Prodej soch, které směřují hlavně do afrických zemí, znamená snížení zisku v řádu desítek milionů dolarů, uvedli diplomaté.

Vydáno pod