Somálsko: Po atentátu na prezidenta další útok - od února nejkrvavější

Mogadišo - Nejméně 15 lidí zemřelo a dvacítka dalších utrpěla těžká zranění při dvou sebevražedných atentátech v restauraci v centru somálského Mogadiša. Jde o nejkrvavější podobný incident od začátku února. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, islamistické milice Šabáb ho připisují svým sympatizantům. Samy jej ale prý nenařídily.

Místem útoku byla restaurace navštěvovaná především bohatou klientelou, somálskými činiteli a několika málo cizinci žijícími ve městě. Podnik byl otevřen před necelým rokem a byl považován za symbol pomalého návratu normálního života do Mogadiša, které má za sebou dvě dekády bojů. Jeden útočník se odpálil uvnitř podniku a druhý před ním. Mezi mrtvými jsou prý i dva novináři somálské národní televize, která sídlí poblíž.

Nejkrvavější somálský incident od února (zdroj: ČT24)

Mezinárodní jednotky Africké unie podporující somálskou armádu loni z metropole vytlačily islamisty z radikálních milic Šabáb. Útoky radikálů v metropoli se ale zatím zastavit nepodařilo. Minulý týden se Šabáb přihlásil k atentátu na novopečeného somálského prezidenta Hassana Sheikha Mohamouda. Nová hlava státu vyvázla bez zranění. První prezidentskou volbu po desítkách let OSN považuje za důležitý milník; země neměla funkční centrální vládu od vypuknutí občanské války v roce 1991.

Vydáno pod