Bydlet v Hitlerově domě? Raději ne…

Vídeň - V severorakouském Braunau se rozhořela diskuze, jak naložit s rodným domem nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Dvoupatrový památkově chráněný dům, v němž Hitler strávil první roky života, patří důchodkyni, která se ale ke sporu nevyjadřuje. Hlavním nájemcem nemovitosti je ministerstvo vnitra, přes rok už je ale budova prázdná a jen se jedná o tom, jak s ní naložit. Návrh lidoveckého starosty Hannese Waidbachera, aby v domě místo pamětního místa byly byty, se leckomu nezdá.

Socialistický předchůdce současného starosty chtěl, aby zde vznikl Dům míru, který by sloužil pro sociální projekty a výstavy. Současný starosta Waidbacher sice na jednu stranu tvrdí, že je „otevřený všem nápadům“, dal by ale přednost tomu, aby se stavba využívala k bydlení. „V okolí je pamětních míst už dost,“ řekl Waidbacher. „Hitler u nás ve městě strávil první tři roky života a jistě nešlo o období, které by ho nejvíce ovlivnilo. Jako město nejsme ochotni vzít na sebe odpovědnost za to, že vypukla druhá světová válka.“

Mezi odpůrce návrhu konzervativního starosty patří poslankyně hornorakouského zemského sněmu Maria Buchmayrová. Tvrdí, že by Braunau coby Hitlerovo rodiště mělo s tímto dědictvím naložit se ctí. Podle ní by nemovitost měl koupit rakouský stát. Podporuje nápad jednoho historika udělat z Hitlerova rodiště Dům odpovědnosti, kde by se stýkali dobrovolníci ze zemí Evropské unie, společně žili, pracovali a debatovali.

Hitler se v Braunau narodil 20. dubna 1889. Po dobu války byla ulice na Salcburském předměstí, na níž stojí jeho rodný dům, přejmenována na Adolf-Hitler-Strasse. Za nacistické éry byla budova ozdobena hákovými kříži a konaly se u ní oslavy Hitlerových narozenin.