Sloužili jako oběti pro lékařské pokusy, nyní je má Německo odškodnit

Odškodnění pro oběti někdejších pokusů (zdroj: ČT24)

Stali se oběťmi tajných pokusů lékařů v době před sjednocením Německa. Šlo o tisíce případů jak v tehdejší NDR, tak i v západní části rozdělené země. Mnozí si nesou následky dodnes. S další neblahou kapitolou historie se nyní snaží vypořádat vláda v Berlíně: schválila odškodnění těchto lidí.

Jeden případ za všechny. Štáb ČT se vydal do dětského domova a psychiatrie ve Schleswigu na severu Německa. Před téměř půlstoletím tam Franz Wagle jako tříletý zažil nejhorší okamžiky svého života. Podávané pilulky z něj podle vlastních slov udělaly chodící tělo bez duše.

„Nevěděl jsem, co je za den, nevěděl jsem nic. Byl jsem rád, když to svinstvo nějak skončilo. Jako dítě jsem na nic jiného nemyslel,“ popisuje Wagle. I když jeho případ v archivech popsán není, badatelé díky zkoumání odhalují rozsah podobného zneužívání k lékařským experimentům.

Farmaceutka Sylvia Wagnerová ale našla důkazy o tisícovkách pokusů na zdravých dětech po celé zemi. Využívaly se vakcíny, psychofarmaka nebo léky tlumící libido – ze všeho nejvíc ale oboustranně výhodná spolupráce mezi doktory a výrobci léků.

Dokumenty
Zdroj: ČT24

Německo se s touto kapitolou své minulosti vyrovnává až v posledních letech. Před čtyřmi roky vznikl fond pro ty, kteří byli mezi válkou a sjednocením v dětských domovech. Odškodnění lidí zneužívaných v zařízeních pro tělesně postižené nebo na psychiatriích vláda schválila až nyní.

Franz Wagle dodnes bere antidepresiva a opiáty na bolesti zad. Svá traumata dřív léčil alkoholem, v současnosti už několik měsíců chodí k psychologovi. „To musí někdo zpracovat studii, aby se nám věřilo? Musí to tak být? Myslím ale, že je dobře, že se to dostalo ven a padla jména lékařů a názvy ústavů,“ říká. Mnoho lékařů ale už nežije a farmaceutické koncerny se zříkají zodpovědnosti za činy předchůdců.