Útočník zranil na univerzitě v Ohiu nejméně jedenáct lidí

Jedenáct lidí zranil uprchlík původem ze Somálska v kampusu státní univerzity v Columbusu v americkém státě Ohio. Na studenty zaútočil zřejmě sekáčkem na maso či jiným ostrým předmětem. Na místo pak dorazily zásahové jednotky, které podezřelého Abdula Razaka Aliho Artana zabily. Identitu útočníka sdělila policie - bylo mu 18 let.

Razak najel autem nejprve do lidí, kteří stáli na chodníku, pak z vozu vystoupil a napadl další lidi sekáčkem na maso. Původní informace školy, že se na kampusu nachází „aktivní střelec“, se podle místní policie nepotvrdila. 

Mnoho studentů se zabarikádovalo v učebnách a v pokojích na kolejích. „Slyšeli jsme hodně sirén. Byl jsem zrovna ve třídě. Každý dostal textovou zprávu s výstrahou. Někdo tvrdil, že slyšel těsně předtím rány, ale ty jsem neslyšel. Jsem v úkrytu ve vedlejší budově,“ řekl dvaadvacetiletý Anthony Falzarano.

Na místo dorazili zásahové jednotky i hasiči. Z jedenácti zraněných je jeden v kritickém stavu. 

Motiv útočníkova činu zatím není znám, policie ale nevyloučila, že šlo o terorismus. Veškerá varování před nebezpečím policie už odvolala, domnívá se totiž, že ozbrojenec neměl žádného komplice. Veškerou výuku univerzita přesto pro zbytek dne zrušila.

Střelba na univerzitě v Ohiu
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Welsh-Huggins

Školu navštěvuje celkem 66 tisíc lidí. Studenti se právě připravují na závěrečné zkoušky, které je čekají už 9. prosince. „Naše myšlenky a modlitby jsou s univerzitní komunitou. Chraňte se,“ vzkázal guvernér Ohia John Kasich.