Trump: Když se odečtou miliony nelegálních voličů, volby jsem vyhrál i na hlasy

Budoucí hlava Spojených států Donald Trump tvrdí, že v prezidentských volbách získal pro zvolení nejen nezbytnou většinu volitelů, ale i většinu všech voličských hlasů, pokud by se odečetly miliony lidí, kteří volili nelegálně. Žádné důkazy ale nepředložil. Trump tak reagoval na žádost kandidátky Jill Steinové o přepočítání hlasů ve třech státech. Její snahu podpořil tým Hillary Clintonové.

„Drtivě jsem získal nejen sbor volitelů, vyhrál jsem i hlasy všech voličů, pokud jde o prosté sečtení hlasovacích lístků, pokud škrtnete miliony lidí hlasujících nelegálně,“ napsal republikán Trump na Twitteru.

Dodal, že vážné volební podvody se staly ve Virginii, New Hampshire a Kalifornii. „Tak proč o tom média neinformují?“ dodal.  

Pokud jde o prosté sečtení všech hlasů odevzdaných ve volbách, získala jich demokratická kandidátka Hillary Clintonová podle volební komise o dva miliony více než Trump.

O prezidentovi v USA ale nerozhoduje prostá většina všech hlasů, ale většina v 538členném sboru volitelů, který ovládl Trump. Sbor těchto volitelů potvrdí nového amerického prezidenta ve funkci příští měsíc.

Štáb Clintonové přepočítávání hlasů podpořil

Výsledek prezidentských voleb napadla neúspěšná kandidátka Strany zelených Jill Steinová, která žádá o ruční přepočítání hlasů ve Wisconsinu, v Pensylvánii a v Michiganu. Štáb Clintonové Steinovou podpořil, což Trump označil za podraz.

Zpočátku přitom tým Clintonové návrhy na přepočítání hlasů podpořit nechtěl s tím, že je prý vysoce nepravděpodobné, že by mohlo výsledek voleb zvrátit. Navíc je  časově náročné a nákladné.

Hillary Clintonová v prvním veřejném projevu po prohraných volbách
Zdroj: Douliery Olivier/ABACA USA/ABACA

Kandidátka zelených tvrdí, že svou žádostí nechce pomoci Clintonové, a prohlašuje, že jí záleží na důvěryhodných výsledcích. Pokud by ovšem ve třech zmiňovaných státech s celkovým počtem 46 volitelů uspěla Clintonová, znamenalo by to pro ni i vítězství v celostátním měřítku.

  • Manko Clintonové na Trumpa činí v Michiganu okolo 12 tisíc hlasů, ve Wisconsinu 27 tisíc a v Pensylvánii 68 tisíc.

Nyní má Clintonová 232 volitelů, úspěch v Pensylvánii, Wisconsinu a Michiganu by znamenal, že překročí hranici 270 volitelů, což je minimum potřebné pro zisk prezidentského úřadu.