Člověk v tísni byl poslední mezinárodní nevládní organizací na východě Ukrajiny. Teď musí odejít

Doněcké úřady odebraly Člověku v tísni akreditaci (zdroj: ČT24)

Česká nevládní humanitární organizace Člověk v tísni přišla o akreditaci nutnou pro působení v povstalecké Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny. V tiskové zprávě o tom v sobotu informovala sama humanitární organizace, která v Doněcku distribuovala humanitární pomoc od listopadu roku 2014. V současné době byl Člověk v tísni poslední nevládní organizací, jež na východě Ukrajiny pomáhala obyvatelstvu trpícímu válečným konfliktem.

Zákaz činnosti české organizace vysvětlil příslušný akreditační výbor podle povstalecké tiskové agentury DAN tím, že prý Člověk v tísni „systematicky ignoroval připomínky výboru k uskutečňovaným programům distribuce humanitární pomoci“, prováděl „činnosti odporující deklarovaným cílům“ i „destruktivní práci, projevující se vytvářením korupčních schémat při distribuci humanitární pomoci, což provokovalo konflikty nejen mezi příjemci, ale i mezi místními úřady“.

Toto odůvodnění odmítl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek s tím, že až dosud od doněckých orgánů nikdy žádné výhrady vůbec nezazněly. Ani nyní je neprovázely žádné důkazy či konkrétní jména. Člověk v tísni podle svého ředitele pracuje zcela transparentně a je financován skupinou velkých světových dárců, včetně OSN a Evropské unie, přičemž kontroly a audity neprokázaly žádné systémové chyby.

V roce 2016 museli odejít Lékaři bez hranic

„Nevím, co doněcké orgány vedlo k rozhodnutí, které mi na počátku zimy připadá nešťastné. Pokud měly nějaké připomínky k naší práci, dokonce padlo slovo korupce, tak se divím, že nám to nepředaly a nechtěly po nás nápravu. Akreditace se obnovovala na týdenním základě, tedy každý týden více než rok rozhodovaly, jestli nám akreditaci udělí, anebo ne,“ řekl Šimon Pánek.

„Člověk v tísni byl poslední mezinárodní nevládní organizací, která v Doněcku působila. Teď, pokud se nepovede vyjednat nějaký kompromis, třeba o působení přes zimu, kdy by to lidé velice potřebovali, tam už žádná nebude,“ dodal šéf humanitární organizace.

Agentura DAN připomněla, že loni v říjnu přišla v Doněcku o akreditaci mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Tu povstalci obvinili ze „sbírání údajů o obraně“ a z „nelegální dodávky psychotropních látek“.

Podle Člověka v tísni informovali zástupci východoukrajinských separatistů o odebrání akreditace pracovníky humanitární organizace v pátek dopoledne. Důvod, který je k odnětí povolení vedl, podle tiskové zprávy neuvedli. Uzavřít se musela kancelář i sklady s humanitární pomocí. Všichni zahraniční spolupracovníci Člověka v tísni museli do 24 hodin opustit území mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky.

 „Od začátku našeho působení na východní Ukrajině pracujeme na obou stranách konfliktu, a to i přesto, že nám to přináší značné problémy,“ uvedl ředitel Pánek. „Děláme to, protože ctíme neutralitu a nezávislost humanitární pomoci,“ dodal. Povstalci podle něj odepřením přístupu humanitární pomoci k lidem v nouzi, navíc před nadcházející zimou, porušili mezinárodní právo.

Potíže s akreditací byly už loni

Letos Člověk v tísni podle svých údajů distribuoval potravinovou pomoc téměř 470 tisícům lidí v oblastech, které nejsou pod kontrolou ústřední ukrajinské vlády. Další stovce tisíc lidí pomohla organizace s opravami obydlí a 95 tisícům umožnila přístup k pitné vodě a hygienickým pomůckám.

Organizace musela činnost v oblasti Doněcku přerušit už loni, kdy od července do října čekala na udělení akreditace. Nadále působí na východní Ukrajině na územích pod kontrolou Kyjeva a na povstaleckých územích ovládaných z Luhansku.