Americká rozvojová agentura musí z Ruska pryč

Moskva/Washington – Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) uzavře všechny své kanceláře v Rusku. Vyhověla tak nařízení ruských úřadů. Ty požadují, aby svou činnost zastavila do 1. října. Programy USAID v Rusku pomáhaly budovat občanskou společnost, chránit životní prostředí nebo podporovaly boj s nemocemi. Podle analytiků nařízení odráží odpor úřadů k zahraničním prodemokratickým organizacím.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič rozvojovou agenturu obvinil, že se snažila „ovlivňovat politické procesy“ v Rusku. Její činnost podle něj neodpovídala deklarovaným cílům dvoustranné humanitární spolupráce. „Ruská společnost je zralá a nepotřebuje cizí vedení,“ řekl mluvčí.

Zprávu o ukončení aktivit USAID v Rusku zveřejnilo v úterý americké ministerstvo zahraničí. Podle amerických komentářů je ruské rozhodnutí citelnou ranou pro politiku prezidenta Baracka Obamy, který se snažil oživit „restartem“ komplikované vztahy s Moskvou.

Mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová:

„Je politováníhodné, že Rusko přijalo toto rozhodnutí, především kvůli ruskému lidu, který důsledně podporujeme 50 miliony dolarů ročně, abychom pomohli řešit jeho problémy ve zdravotnictví a ochraně životního prostředí.“

„Charakter činnosti zástupců USAID v naší zemi zdaleka ne vždy odpovídal deklarovaným cílům napomáhat rozvoji dvoustranné humanitární spolupráce,“ prohlásil dnes Lukaševič. „Jde o pokusy ovlivňovat prostřednictvím přidělovaných grantů politické procesy včetně voleb nejrůznějšího stupně, ale i instituty občanské společnosti,“ dodal mluvčí s tím, že „závažné otázky“ vyvolávala aktivita USAID zejména na neklidném severním Kavkazu.

Jedním z hlavních příjemců grantů USAID byla podle agentury Interfax ruská nevládní organizace Golos (Hlas), která se zabývala monitoringem voleb a neváhala hlasitě upozorňovat na zjištěné nesrovnalosti. Aktivisté skupiny jsou dlouhodobě trnem v oku ruským úřadům.

USAID spadala pod zákon o zahraničních agentech

Sama organizace je jednou z těch, jichž se týkal nedávno přijatý kontroverzní zákon o „zahraničních agentech“. Podle něj jsou povinny deklarovat veškeré příjmy ze zahraničí všechny nevládní spolky, které pomoc z ciziny přijímají. Na všech svých dokumentech musejí zároveň uvádět, že jsou závislé na zahraničním financování.

Zatím není zřejmé, do jaké míry zrušení kanceláře USAID v Rusku činnost organizace Golos ovlivní. Mluvčí ruské ústřední volební komise dnes vyloučila, že by případné omezení monitoringu voleb mohlo mít negativní následky.

Ruské ministerstvo zahraničí pracovníkům moskevské kanceláře USAID nařídilo, aby veškeré své aktivity ukončili k 1. říjnu.