Loučení s Fidelem: Devět dní piety, popel poputuje přes celý ostrov

Kuba vyhlásila devítidenní státní smutek kvůli úmrtí někdejšího vůdce kubánských komunistů a prezidenta Fidela Castra. Jeho pohřeb se uskuteční 4. prosince v Santiagu de Cuba. Do té doby mají mít Kubánci možnost rozloučit se s Castrem na pietních akcích po celé zemi.

Během státního smutku budou vlajky spuštěné na půl žerdi a omezí se veřejné oslavy. Místní rozhlas i televize budou po celou dobu vysílat speciální program. Při pietních shromážděních budou mít občané možnost přísahat věrnost vůdci kubánské revoluce, informovala Prensa Latina.

Vůdce, který si přetvořil zemi podle svého (zdroj: ČT24)

Tělo zesnulého, který zemřel v noci, má být zpopelněno ještě během soboty. Během pondělí a úterý mohou podle kubánských úřadů lidé uctít památku Castra na pietách po celé zemi. V úterý večer se uskuteční velká mše na Námětí Revoluce v Havaně.

Od středy do soboty budou zpopelněné ostatky Castra symbolicky převáženy napříč ostrovem – v opačném směru, než vůdce revoluce putoval během uchopení moci v roce 1959. V sobotu se uskuteční další velká mše v centru Santiaga de Cuba.

Týdenní smutek vyvrcholí v neděli ráno: poslední rozloučení proběhne na hřbitově Santa Ifigenia v Santiagu de Cuba.

Vydáno pod