Nejdéle vládnoucí diktátor očima slavných

Býval proslulým řečníkem, který za život strávil před naslouchajícími davy mnoho hodin. Zatímco některé Fidel Castro svými slovy fascinoval, jiné odpuzoval. Co na adresu někdejšího kubánského diktátora, který v pátek večer zemřel, pronášeli v minulosti jiní? Výroky sestavila agentura Reuters:

Osmnáctého prosince 1956 jsme se já a Fidel sešli u pohoří Sierra Maestra na místě zvaném Cinco Palmas. Po našem prvním objetí se mě zeptal: ,Kolik máš pušek?‘ Odpověděl jsem, že pět. A on řekl: ,Já mám dvě. To je dohromady sedm. Teď můžeme vyhrát válku.‘
Raúl Castro
bratr Fidela Castra v knize Tohle je Fidel od Luise Baeze
Fidel Castro nechal zavraždit Američany, a to bylo špatné. Jsem hrdý, že máme blokádu proti lidem, kteří zabíjejí nevinné Američany.
Bill Clinton
exprezident USA poté, co Kuba sestřelila letadla se čtyřmi Američany agitujícími proti režimu
Fidel je pro mě velkým mistrem. Moudrý muž by neměl nikdy zemřít. Muž jako Fidel nikdy nezemře, protože bude navždy součástí lidu.
Hugo Chávez
venezuelský exprezident, leden 2007
Castro není jen další latinskoamerický diktátor, malý tyran usilující pouze o osobní moc a zisk. Jeho ambice sahají podstatně dál za jeho vlastní pobřeží.
John F. Kennedy
někdejší americký prezident, 1962
Od svých nejranějších dní byla kubánská revoluce zdrojem inspirace pro všechny, kdo si cení svobody. Obdivujeme oběti kubánského lidu v zájmu udržení vlastní nezávislosti a svrchovanosti proti brutální imperialistické snaze zničit úžasnou sílu kubánské revoluce. Ať žije kubánská revoluce! Ať žije soudruh Fidel Castro!
Nelson Mandela
budoucí prezident JAR, červenec 1991
Pamatuju si zprávy (novináře) Herberta Matthewse o Castrovi, než nastoupil k moci, ve kterých ho označoval za demokrata a naději pro Kubu. Těm z vás, kdo jsou moc mladí, aby to pamatovali, připomínám, že i v této zemi ho někteří označovali za kubánského George Washingtona, a George se při tom obracel v hrobě.
Ronald Reagan
někdejší prezident USA, březen 1986
Je to nesmírně charismatický muž. Fidel Castro je statečný. Politik se železnou pěstí. Zůstává silný. Svého blízkého přítele postavil před popravčí četu. Já bych mu dal doživotí nebo ho vyhostil, ale on ho dal zastřelit.
Augusto Pinochet
někdejší chilský vojenský diktátor, červenec 1989
Lekce Fidela Castra je - už žádní Fidelové Castrové. Někteří lidé ho obdivují, ale obdivují ho kvůli tomu, co si myslí, že byl, ne kvůli tomu, čím byl doopravdy. Zůstat tak dlouho u moci není zásluha.
Yoani Sánchezová
známá kubánská disidentka a blogerka
Vydáno pod