Francouzský magazín přilil s karikaturami Mohameda olej do ohně

Paříž - Francouzský satirický magazín Charlie Hebdo v dnešním vydání zveřejnil karikatury proroka Mohameda. Zveřejnil je i přesto, že v řadě muslimských zemí pokračují násilné protesty proti kontroverznímu filmu Nevinnost muslimů. Francouzská vláda zpřísnila bezpečnostní opatření na svých zastupitelských úřadech ve světě a v 20 muslimských zemích je v pátek preventivně uzavře.

Zveřejnění karikatur už odsoudila Rada muslimů ve Francii, jde podle ní o „jednání nepřátelské vůči islámu“. Zároveň ale vyzvala lidi, kteří jsou uražení, aby reagovali s rozmyslem. Obrázky šokují ty, kteří šokováni být chtějí, uvedl odpovědný redaktor Stéphane Charbonnier.

Stéphane Charbonnier, šéfredaktor týdeníku Charlie Hebdo:

„Tiskneme karikatury každý týden. Ale když se to týká proroka a islámu, najednou je to provokace.“

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault podpořil svobodu projevu, zároveň ale odmítl jakékoli výstřelky a vyzval každého k zodpovědnému chování. V rádiu RTL oznámil, že na sobotu plánovaná demonstrace proti filmu Nevinnost muslimů se zakazuje. „Nemusíme do naší země zatahovat konflikty, které se Francie netýkají,“ vysvětlil. O uplynulém víkendu policie při neohlášeném protestu nedaleko amerického velvyslanectví v Paříži zadržela okolo 150 lidí. „Je nebezpečné a někdy nezodpovědné hrotit situaci v už tak napjaté době,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Francie posiluje bezpečnostní opatření

Internetovou stránku francouzského časopisu, který si z islámu dělal legraci už v minulosti, od rána nelze otevřít. Není jasné, zda se stala terčem nábožensky motivovaných útoků. Kancelář Charlie Hebdo hlídá policie, na francouzských zastupitelských úřadech v zahraničí byla zpřísněna bezpečnostní opatření. V pátek, který je pro muslimy hlavním dnem modliteb, zůstanou z preventivních důvodů ve dvaceti muslimských zemí zavřené francouzské ambasády, konzuláty, školy a kulturní centra.

Věřící muslimy filmy nebo karikatury znázorňující proroka Mohameda coby člověka pohoršují, protože je to podle nich zakázané. „Opakovat stejnou hloupost, idiotství, nactiutrhačství a hanebnost nám přijde bláznivé,“ řekl rektor pařížské mešity Dalil Boubakeur.

Charlie Hebdo zveřejnil karikatury proroka Mohameda
Zdroj: ČT24

Muslimští vůdci karikatury odsuzují

Muslimští vůdci v Egyptě otištění karikatur kritizovali. Označili je za další západní urážku islámu a francouzskou vládu vyzvali, aby proti tomu kategoricky zakročila. „Odmítáme a odsuzujeme francouzské karikatury, které zneucťují proroka, a odsuzujeme veškeré akce, které haní to, co lidé v souladu se svou vírou považují za posvátné,“ prohlásil vůdce Strany svobody a spravedlnosti Isám Irjan.

Podle Irjana by se francouzská justice měla se záležitostí vypořádat stejně kategoricky jako to udělala v případě časopisu, který otiskl snímky britské vévodkyně z Cambridge nahoře bez. „V případě Kate je to věc soukromí, karikatury jsou urážkou celého národa. Víra jiného musí být respektována,“ prohlásil.

Karikatury odsoudila nejvyšší autorita sunnitského islámu univerzita Al-Azhar se sídlem v Káhiře. „Činy vybízející k nenávisti ve jménu svobody jsou zcela odmítány,“ uvedl její šéf šajch Muhammad Ahmad Tájib. Liga arabských států (LAS), která sdružuje 21 arabských zemí, vybídla v souvislosti s karikaturami k nenásilné odpovědi. Tuniská vládnoucí Strana obnovy kresby odsoudila jako útok na Mohameda a uvedla, že muslimové mají právo na pokojné demonstrace. Cílem opakovaných útoků na proroka Mohameda je prý „vykolejit arabské jaro a přeměnit jej v konflikt se Západem“, této pasti je ale podle téhle islamistické strany třeba se vyhnout. Představitel muslimské obce ve Francii Abdallah Zekri dnes sdělil, že jeho tým zvažuje podat žalobu na časopis. „Chce jen vyvolat ve Francii nepokoje. Charlie Hebdo chce vydělat peníze na úkor muslimů,“ tvrdí Zekri.

Vatikán označil krok časopisu za pochybnou iniciativu, která přilévá olej do ohně v době, kdy se čelí napětí kvůli filmu Nevinnost muslimů.

Charlie Hebdo provokuje rád

Časopis Charlie Hebdo loni v listopadu vydal jedno číslo jako zvláštní vydání u příležitosti vítězství islámské strany ve volbách v Tunisku. Jako šéfredaktor byl uveden prorok Mohamed a magazín vyšel pod názvem Charia Hebdo, který poukazoval na islámské právo šaría. V reakci na to útočníci kanceláře časopisu podpálili.

Karikatury Mohameda v minulosti již vícekrát vedly k násilnostem v islámském světě. Na tři desítky mrtvých si od minulého týdne vyžádaly protesty muslimů proti filmu Nevinnost muslimů, který podle muslimů znevažuje jejich proroka Mohameda.

Saúdská Arábie zablokovala YouTube kvůli filmu o Mohamedovi

Saúdská Arábie zablokovala přístup k serveru YouTube, na němž jsou odkazy vedoucí ke kontroverznímu filmu Nevinnost muslimů. Protesty proti snímku pokračovaly v Pákistánu, Indonésii, na Srí Lance v Afghánistánu i v dalších asijských zemích. Na řadě míst měly pokojný průběh a násilné střety ani oběti nebyly hlášeny.

Zablokování přístupu ke všem serverům šířícím video už nařídily Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Jemen; Bangladéš, Pákistán a Afghánistán zablokovaly přístup na YouTube. Google předtím už preventivně totéž udělal pro uživatele internetu v Libyi a v Egyptě. V Saúdské Arábii zablokování internetových serverů nařídil sám král Abdalláh.