WHO: Denně umírají ve světě 4 tisíce lidí kvůli znečištěné vodě

Singapur - Světová zdravotnická organizace (WHO) informovala, že každý den zemřou ve světě kvůli závadné vodě 4 tisíce lidí. Pokud vlády trvale nezlepší kvalitu pitné vody, podlehne jen letos nemocem způsobeným jejím znečištěním více než jeden a půl milionu osob, varovala WHO dnes v Singapuru, kde v úterý začíná mezinárodní konference věnovaná této životně důležité tekutině.

Hlavní koordinátor WHO pro vodu a zdraví James Bertram zároveň podle agentury DPA upozornil, že v mnoha regionech se nedostatek vody v budoucnu ještě zhorší. S rostoucí populací planety bude totiž pitnou vodu potřebovat stále více lidí, změny klimatu však budou mít za následek sucho. „To je problém, který trápí všechny rozvojové i průmyslové země,“ zdůraznil.

Podle odhadů Asijské rozvojové banky trpí nedostatkem vody jen v Asii 700 milionů lidí. Bertram proto vyzval k investicím do zařízení na odsolování vody a čistění odpadních vod.

Konference v Singapuru se zúčastní několik stovek odborníků na vodu a zástupců vlád. Tento malý stát v jihovýchodní Asii je považován za jeden ze světlých příkladů šetrného nakládání s vodou. Zpracovává odpadní vodu na pitnou a velkou část své husté zástavby využívá k zachytávání dešťových srážek.

  • V úterý začíná v Singapuru mezinárodní konference věnovaná vodě. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/282/28102.jpg
  • Podle WHO zemřou každý den 4 tisíce lidí kvůli nevyhovující vodě. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/282/28101.jpg