Americkému torpédoborci se stal osudným Panamský průplav

Horizont ČT24: Americkému torpédoborci se stal osudným Panamský průplav (zdroj: ČT24)

Nejdražší americký torpédoborec, který je technologickou chloubou námořnictva Spojených států, se porouchal v Panamském průplavu. Sto osmdesát metrů dlouhé plavidlo muselo být v pondělí odtaženo na bývalou americkou námořní základnu v Panamě.

Torpédoborec Zumwalt se plavil do San Diega, kde měl být vybavený pokročilými zbraňovými systémy. Mezi nimi je i zařízení, které má odpalovat projektily až do vzdálenosti 180 kilometrů. To je třikrát tolik, než dokáže předchozí generace torpédoborců.

Stroj ale v Panamském průplavu ztratil výkon. Podle posádky se dostala voda do ložisek elektromotorů. Loď se také v důsledku technických problémů lehce poškodila o zeď kanálu.

Zumwalt je nejnovější válečná loď USA

Torpédoborec Zumwalt, jehož výstavba stála 4,4 miliardy dolarů (asi 113 miliard korun), je nejnovější válečnou lodí americké armády. Vybavený je řadou nejnovějších technologií a je konstruovaný tak, aby byl jen těžko zachytitelný radary. Jeho tvar připomíná ponorku.

Zumwalt je dnes technologickým zázrakem. Vrhá jasné světlo na stezce k požadavkům budoucnosti.
James A. Kirk
kapitán torpédoborce Zumwalt
obrázek
Zdroj: ČT24

Jde už o druhou opravu

Budování torpédoborce začalo v roce 2009, na vodu byl spuštěný v říjnu 2013. Stále je ve zkušebním provozu. Už v září byl ale v opravě, kvůli technickým problémům. Do konce roku by se měl do San Diega v Kalifornii doplavit.

Americká armáda by měla dostat do své flotily ještě dvě další plavidla třídy Zumwalt. Pojmenovaná jsou po admirálovi Elmu Zumwaltovi (1920-2000), který byl v 70. letech nejmladším velitelem operací amerického námořnictva.