Ústavní výbor europarlamentu si zopakuje hlasování o české výjimce

Brusel - Ústavní výbor Evropského parlamentu si v říjnu zopakuje včerejší hlasování o výjimce z Listiny základních práv a svobod EU, kterou v roce 2009 český prezident Václav Klaus podmínil svůj podpis pod Lisabonskou smlouvou. V pondělí sice výbor většinou jednoho hlasu doporučil, aby se Evropská rada výjimkou zabývala, hlasování ale bylo z procedurálních důvodů zpochybněno. Opakovat by se mělo 9. října.

Problém souvisí podle všeho s tím, že zpravodaj, jímž je britský liberální europoslanec Andrew Duff, zpochybnil hlasování. Otázkou totiž je, zda za lidoveckou frakci nehlasovalo více lidí, než mělo. Zatímco Duff ve zprávě navrhoval, aby zákonodárný sbor řekl, že by se nadcházející summit EU výjimkou zabývat neměl, výborem prošel pozměňovací návrh, který říká pravý opak. Nakonec se ale bude opakovat jen hlasování o celé zprávě, v níž budou už zařazeny i úpravy schválené v pondělí.

„Klausova výjimka rozdělila poslance na ty, kteří jsou proti, a na ty, kteří vědí, že nic nepřinese, ale z principu chtěli podpořit Českou republiku,“ uvedla europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová. „Je s podivem, že se výbor pro ústavní záležitosti, kde sedí renomovaní právníci, zasekl na tak podružné a nic neřešící záležitosti, jako je Klausova výjimka.“

Evropský parlament má ve věci výjimky jen konzultační roli, bez jeho vyjádření však není možné, aby dokument schválily členské země.