Na Krymu jsme zatkli ukrajinského špiona, tvrdí Rusové

Ruská kontrarozvědka FSB zadržela na anektovaném Krymu bývalého příslušníka štábu ruské Černomořské flotily za údajnou špionáž ve prospěch Ukrajiny. Muž byl podle agentury TASS obviněn z velezrady. Hrozí mu za ni až dvacetiletý trest.

Kapitán Leonid Parchomenko podle FSB shromažďoval na Krymu utajované informace o ruském černomořském loďstvu a předával je na Ukrajinu.

Koncem minulého týdne ukrajinská tajná služba SBU zadržela na hranici mezi Krymem a ukrajinským vnitrozemím dva bývalé ukrajinské vojáky, kteří se po okupaci poloostrova dali na stranu Rusů. Podle Moskvy jde o únos ruských občanů, podle Kyjeva o dopadení ukrajinských dezertérů.

Ukrajinská i ruská média spekulují, že obě země si zadržené osoby vymění.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se ohledně dvou zatčených mužů nechtěl vyjadřovat. Neřekl ani, zda Rusko považuje poddůstojníky za bývalé ukrajinské vojáky, nebo zda složili vojenskou přísahu v ruské armádě.

Zadrženými jsou Maxim Odincov a Alexandr Baranov, které ukrajinské úřady podle ruských médií internovaly v Mykolajivské oblasti na jihu země. Obviněni mají být z dezerce a vlastizrady. Odincov podle médií původně na Krymu sloužil u ukrajinského námořního letectva jako střelec-radista v posádce vrtulníku; Baranov byl s ním ve stejné jednotce jako specialista přenášející na mapu údaje o situaci.

SBU také zveřejnila záběry ze zadržení „dezertérů“:

FSB už v minulosti několikrát ohlásila, že na Krymu dopadla „diverzanty“, vyslané údajně ukrajinskou armádní rozvědkou. Kyjev tato obvinění popřel jako nesmyslná a smyšlená.

Vydáno pod