Hollande novinářům vyzradil tajné informace, parlament se ho pokusil odvolat

Horizont ČT24: Hollande novinářům řekl tajné informace, teď čelí kritice (zdroj: ČT24)

Francouzským parlamentem neprošla snaha o odvolání prezidenta Francoise Hollanda. Impeachment navrhl republikánský poslanec kvůli údajnému porušení bezpečnostního protokolu. Hollande totiž řekl dvěma novinářům o čtyřech mrtvých, kterých se na jeho rozkaz zbavily tajné služby. Informace novináři zveřejnili v knize s názvem: „To by prezident neměl říkat“.

Podle zpravodaje ČT ve Francii Petra Zavadila kniha rozčílila nejen opoziční poslance, ale i řadu členů Hollandovy socialistické strany včetně premiéra Manuela Vallse, který řekl, že to není důstojné hlavy státu.

Opoziční poslanci Hollandovi vyčítali, že novinářům sdělil, o čem se například bavil při uzavřených jednáních s jinými státníky. Vyčítali mu také, že poprvé oficálně novinářům potvrdil, že Francouzi platí únoscům za své rukojmí.

Nejvážnější věc ale měla být ta, že Hollande novinářům sdělil své plány na likvidaci některých teroristů na syrském a iráckém území a měl údajně i ukázat konkrétní plány, na která místa se mělo útočit.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT ve Francii

Pařížská prokuratura proto v pondělí zahájila vyšetřování úniku tajných informací. Vyšetřování ale není vedeno proti Hollandovi, mohlo by se ale obrátit proti zmíněným novinářům, upřesnil Zavadil.

Hollande zřejmě bude znovu kandidovat

Ve středu se pak objevila informace z blízkého okolí prezidenta, že Hollande 10. prosince oznámí své úmysly ohledně své kandidatury na prezidenta. Jeho popularita je ovšem velice nízká, a to jen kolem 10 nebo 15 procent.

Vydáno pod