Český alkohol už nesmí ani na Slovensko

Bratislava/Moskva – Slovensko zakáže dovoz a prodej alkoholu z Česka. Opatření vstoupilo v platnost dnes v 17:00, týká se nápojů s obsahem alkoholu 20 a více procent. Zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených z ČR s výjimkou piva a vína už od neděle zavedlo Polsko, kontrolu alkoholu pocházejícího z Česka a Polska zpřísní i Rusko. Stalo se tak v reakci na sérii otrav metanolem v Česku. Norský lékař Knut Erik Hovda mezitím uvedl, že české úřady nemají metanolovou aféru pod kontrolou. Situací v Česku se zabývá už i Evropská unie.

„Zákaz by měl trvat, dokud Česká republika nedostane situaci pod kontrolu,“ řekl Jahnátek. Dodal, že detaily ohledně zákazu importu a distribuce českého alkoholu budou známy později. Jahnátek nepřímo kritizoval českou vládu za to, že nerozhodla o zákazu vývozu alkoholu z Česka, když zavedla prohibici na konzumaci lihovin. „Pokládáme rozhodnutí české vlády za nedostatečné, nechrání občany okolních zemí,“ zdůraznil slovenský ministr. Nekvalitním českým alkoholem se na Slovensku otrávili čtyři lidé.

Zákaz přichází jen den poté, co k tomuto kroku vyzvali vládu zaměstnavatelé a potravináři. Kabinet ještě v pondělí omezení prodeje alkoholu nepokládal za nutné s tím, že kontroloři u slovenských podnikatelů nekvalitní alkohol nenašli. Jahnátek dnes ale řekl, že rozhodnutí urychlily informace, podle nichž některé obchodní řetězce chystaly na středu velké výprodeje českého alkoholu. Čeští výrobci mají na slovenském trhu s lihovinami zhruba čtvrtinový podíl.

Mluvčí slovenského ministerstva zemědělství Magda Tóth Želeňáková v rozhovoru pro ČT upřesnila, že český alkohol bude rovněž stažen z prodeje, odeberou se vzorky a bude zkontrolován.

Slovák nabízí žíznivým Čechům alkohol

„Prodám jakýkoliv alkohol do Česka na dobírku, alkohol všeho druhu, cena dohodou,“ píše se na webu v inzerátu jistého muže z Košic. Ten chce zájemcům z České republiky pomoci obejít částečnou prohibici, kterou v reakci na sérii otrav metanolem zavedla česká vláda. K alkoholickým nápojům, které se dají koupit v obchodech, si muž účtuje 50procentní přirážku. Takové podmínky prý nabídl i redaktorovi Sme, který se vydával za zájemce o jeho zboží. Inzerát se na slovenském internetu objevil v sobotu, tedy den poté, co česká vláda zakázala prodej nápojů obsahujících dvacet a více procent alkoholu.

Podle deníku Sme do pohraničí zatím mnoho „alkoholových turistů“ z Česka nakupovat nejezdí. Pokud bude částečný zákaz prodeje v ČR pokračovat, očekávají ale slovenští obchodníci větší příliv českých zákazníků. Slovenská ministryně zdravotnictví dnes bude jednat s ministrem zemědělství a financí o možném zákazu dovozu a prodeje alkoholu z Česka.

V České republice kvůli výskytu metylalkoholu trvá už od pátku plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu. Otravě jedovatou látkou dosud podlehly přes dvě desítky lidí a dalších téměř 40 otrávených je v nemocnicích. Česká policie kvůli výrobě a distribuci škodlivého alkoholu zatkla už přes dvě desítky osob, původce ale zatím neodhalila.

Podle norského deníku je situace v ČR nepřehledná a úřady ji nemají pod kontrolou

České úřady nemají metanolovou aféru pod kontrolou a situace v zemi je nepřehledná. Podle deníku Verdens Gang to po návratu do své vlasti prohlásil norský lékař Knut Erik Hovda, který minulý týden přivezl do ČR vysoce účinný lék fomepizol pro otrávené pacienty. „V Norsku jsme dobře vybaveni pro případ otrav metanolem, ale protijed je drahý a Česko na něj nemá prostředky. Aplikuje se proto jen v těch nejzávažnějších případech. Obvykle se jako protijed používá alkohol, ale to je dost časově náročné a také složité, protože pacienti jsou pak opilí,“ vysvětlil Hovda.

Situace v zemi mu ale dělá nadále starosti, mimo jiné kvůli tomu, že české úřady zavedly částečnou prohibici. „Potíž je, že Česko zastavilo prodej lihovin od 20 procent obsahu alkoholu, ale turistický průmysl je na prodeji alkoholu závislý. V této situaci si lidé opatřují alkohol jinými způsoby a problémy se ještě stupňují,“ podotkl Hovda, který působí v toxikologickém ústavu při univerzitní nemocnici v norské metropoli Oslu.

Erik Hovda
Zdroj: ČT24

České ministerstvo zdravotnictví je lékařovým vyjádřením udiveno; liší se prý od toho, co říkal v ČR. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně je možné, že po svém odjezdu už norský lékař není o situaci v Česku plně informován. Ministerstvo nesouhlasí například s tím, že by na pořízení léku nemělo Česko peníze.

Hovda: Deník moje slova zkreslil

Hovda nicméně v rozhovoru pro ČT odmítl, že by české úřady kritizoval. „Novinám jsem řekl, že situace ještě není pod kontrolou, protože ještě nebyl nalezen zdroj metylalkoholu. Ale taky jsem řekl, že práce, kterou odvádí zejména zdravotní personál, je neuvěřitelně dobrá. Obdivuji je. Postup policie a úřadů nejsem oprávněný komentovat, můj osobní názor ale je - na rozdíl od toho, co bylo otištěno - že i oni odvádějí dobrou práci. Udělalo na mě velký dojem to, jak rychle úřady a ministerstvo zdravotnictví povolily použití léku fomepizol, který jsem přivezl. Normálně trvá registrace měsíce, tady to bylo pár hodin,“ prohlásil norský lékař.

Telefonáty Erika Hovdy a Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Metylalkohol v Česku už znervózňuje celou unii

O metylalkoholu v Česku má jednat i Evropský parlament ve svém největším výboru pro zdraví a bezpečnost potravin. Navrhl to europoslanec Pavel Poc. Praha to vidí jako zbytečnou eskalaci, český europoslanec to ale odmítá: „Nám jde především o to, abychom se ujistili, zda Evropská komise zajišťuje dostatečnou součinnost.“

Občanský demokrat Milan Cabrnoch šel dál. Vyzval ministra Hegera, ať do Bruselu dorazí osobně, jinak hrozí zemi ostuda: „Nejlepší, kdo by mohl vysvětlit tu situaci v ČR, je právě ministr zdravotnictví nebo někdo z jeho spolupracovníků.“

Evropská komise zatím do aféry s metylalkoholem v Česku nezasáhla. Už v příštích hodinách by se to ale mohlo změnit. A týkalo by se to českého vývozu alkoholu. Rozhodovat o něm bude ředitelství pro zdraví a spotřebitele. Mužem číslo dva je tu bývalý český ministr životního prostředí Ladislav Miko. Žádá ujištění, že exportovaný český alkohol je nezávadný: „V případě, že by to česká strana nebyla schopná doložit, tak samozřejmě budeme muset diskutovat a zvážit, zda nějaká opatření jsou, nebo nejsou na místě.“

Své unijní protějšky bude o otravách příští týden v Bruselu informovat ministr zemědělství Petr Bendl. Má jim vysvětlit opatření, která Česká republika přijala. Setkat by se mohl i s komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitelů Johnem Dallim.

Rusko zpřísňuje kontrolu

Ruská obchodní inspekce v pondělí nařídila zvýšit kontroly dovozu a prodeje alkoholu původem z Česka a Polska. Ruským občanům, kteří jsou nebo se chystají vyjet do zemí Evropské unie, tento úřad doporučil, aby si nedávali nápoje s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu vyrobené v České republice a v Polsku. 

Polsko od neděle zavedlo zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených z ČR s výjimkou piva a vína. Hygienici v Katovicích dnes informovali o tom, že 11 ze 13 vzorků alkoholu, který do Polska vyváželi čeští občané a který celníci zadrželi v okolí Těšína, obsahovalo zdraví nebezpečné látky, v žádném z nich ale nebylo nepovolené množství metanolu.

Německo a Litva varují před alkoholem z ČR

Německé úřady už v podnělí rozšířily varování před škodlivým alkoholem z České republiky na celé Německo. Doposud před ním varovalo jen Sasko sousedící s Českem. K němu se připojilo také západoněmecké Severní Porýní-Vestfálsko. Celoněmecké varování zveřejnil večer na svých internetových stránkách Spolkový úřad pro ochranu spotřebitelů a bezpečnost potravin. Podle něj není možné zcela vyloučit, že se alkoholické nápoje s nebezpečným metylalkoholem dostaly také k německým spotřebitelům, pro které jejich požití představuje akutní ohrožení zdraví. Podle úřadu se toto nebezpečí týká nápojů s vysokým procentem alkoholu, jako je vodka a rum, které nemají doklad o původu, stáčejí se z plastikových nádob bez etiket a k dostání byly v malých obchodech a na stáncích na Ostravsku. Němcům úřad radí, aby v případě, že po konzumaci tvrdého alkoholu původem z České republiky u sebe zjistí „podezřelé příznaky“, okamžitě kontaktovali lékaře a upozornili ho na pití tohoto alkoholu. Na rozdíl od Polska ale Německo zatím nepřistoupilo k zákazu dovozu tvrdého alkoholu z Česka.

V souvislosti s otravami v Česku varovaly litevské úřady obyvatele této pobaltské republiky před alkoholem nejasného původu. Pokud by hrozilo nebezpečí, nevylučuje Litva ani obchodní omezení, jak již učinilo Polsko.