Další razie v Samsungu. Kvůli podezření, že prezidentka tlačila na jeho fúzi s jinou firmou

Jihokorejští prokurátoři vyšetřující korupční skandál kolem prezidentky Pak Kun-hje provedli razie v kancelářích největšího jihokorejského podniku Samsung Group a ve státním penzijním fondu NPS. Už začátkem listopadu provedli vyšetřovatelé razii v kancelářích společnosti Samsung Electrics.

Prokurátoři vyšetřují, zda prezidentka Pak Kun-hje tlačila fond NPS k podpoře loňské fúze firem Samsung C&T a Cheil Industries. Na oplátku prý kamarádka prezidentky Čche Son-sil získala od Samsungu finanční výhody, uvedl server BBC.

Jihokorejský penzijní fond NPS
Zdroj: Reuters

Spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries se uskutečnilo navzdory odporu ze strany investorů, kteří tvrdili, že fúze poškodí menšinové akcionáře. Fond NPS vlastní podíly v obou podnicích a jeho souhlas byl pro realizaci fúze klíčový. Prokurátoři se domnívají, že Samsung výměnou za prezidentčinu podporu fúze poskytl 2,8 milionu eur (zhruba 76 milionů Kč) podniku, jehož spoluvlastníky jsou Čche a její dcera.

Už začátkem listopadu prohledali vyšetřovatelé kanceláře firmy Samsung Electrics. Zjišťovali tehdy, zda firma neposkytla 3,1 milionu dolarů firmě spoluvlastněné Čche a její dcerou, která si měla za ně měla zařídit jezdecké školení v Německu.

Prokuratura v neděli prezidentčinu kamarádku obvinila na základě podezření, že zneužívala vztahu s hlavou státu k vlastnímu obohacení. Podle prokuratury také existuje podezření, že prezidentka je spolupachatelkou.

Korejci protestují proti prezidentce
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Kvůli skandálu protestují už delší dobu v Soulu i jiných korejských městech statisíce lidí. Požadují především rezignaci prezidentky, jejíž chování podle nich podkopává demokracii v zemi.