Robejšek: Merkelová neví, kdy přestat. Pokud Západ zkusí spasit svět, sám zanikne

Robejšek: Merkelová ochutnala moc, neví, kdy přestat (zdroj: ČT24)

Angela Merkelová je německou kancléřkou už 11 let a o svůj post se chce ucházet i počtvrté. „Ví, jak chutná moc, a proto neví, kdy přestat,“ okomentoval její rozhodnutí pro Události, komentáře politolog Petr Robejšek. Podle něj by měl vládnout někdo, kdo vnímá, co lidé chtějí. Západ není zodpovědný za neštěstí celého světa, když to zkusí, tak zanikne, míní Robejšek. Podle publicisty Jaroslava Šonky je naopak dobře, že jsou u moci lidé, kteří věří v křesťanské hodnoty, jako je pomoc bližnímu.

Pokud by Merkelová uspěla, vyrovnala by se tím německým rekordmanům - Konradu Adenauerovi nebo Helmutu Kohlovi. Šonka považuje její rozhodnutí za logické.

„Merkelová velmi dobře připravovala tuto svou politickou pozici tím, že během svých posledních volebních period byla třeba schopná odstranit všechny kariéristické dorostence ze svojí strany. Zatím toho tolik špatného neudělala, myslím, že to je dobře,“ konstatoval publicista.

Dvaašedesátiletá Merkelová stále patří mezi nejoblíbenější německé politiky, i když řadě Němců vadí její vstřícný postoj k běžencům. „Merkelová ví, jak chutná moc, a proto neví, kdy přestat. To je její hlavní problém, ačkoli vím, že se vždy snažila vyhnout tomu, aby skončila jako Helmut Kohl, tak mnohé nasvědčuje tomu, že tak skončí,“ podotkl Robejšek.

Lidé napříč světem se vzepřeli do sebe zahleděným elitám

„Ukázala nám dobrou dekádu, jak vládne, a já osobně si myslím, že by bylo na místě, aby teď vládl někdo jiný a úplně jinak,“ pokračoval politolog. Merkelovou považuje za posledního zástupce paternalistické politiky, tedy shora dolů.

„Vymyká se tomu, co národ chce, co si myslí, jaké má cíle a jak se mají splňovat. To je politika, která je odsouzená k zániku. První indikátor byl brexit, druhý Trump, třetí francouzské volby, které přijdou,“ předpovídá Robejšek, který mluví o vzpouře většinové společnosti proti elitám, které si nevšímají jejich problémů a řeší jen své zájmy.

Tato politika dovedla Německo a Evropu tam, kde stojí. Evropská unie vykazuje známky únavy, ne-li rozpadu.
Petr Robejšek
politolog

Podle Šonky jsou ale postoje, které Merkelová zastává, správné. „V této citlivé době je problematické vůbec nějak vládnout, a hlavně na rozdíl od Česka tak, aby to mělo nějakou časovou stabilitu a neříkalo se každý den něco jiného a vedoucí činitelé neskončili u bonmotů, protože ty nic neřeší,“ upozornil publicista. Způsob, jakým Merkelová vládne, a hodnoty, na nichž trvá, nepatří do starého světa, zdůraznil Šonka.

Šonka: Chovat se slušně je sice starý, ale dobrý princip

„Je tu návaznost na křesťanské principy, kde se mluví o bližních. Merkelová i Gauck mají křesťanskou zkušenost, kterou v politice aplikují – je tam princip chovat se slušně. A pokud někdo říká, že to je starý princip a někdo bude muset vykřikovat věci jednou větou, jak občas slyšíme na české politické scéně, tak to je špatně. Naopak bych se třásl o to, že se stará politika neprosadí, protože stojí na několika desítkách let vývoje demokratické společnosti,“ konstatoval publicista.

Desatero přikázání přežilo dva tisíce let a tvrdit v 21. století, že to je něco přežitého, je myslím špatně.
Jaroslav Šonka
publicista

Podle Robejška je ale třeba někdy krátkého sdělení – například zavřít hranice před migrační vlnou, jak mimo jiné žádá německá protestní a populistická strana Alternativa pro Německo (AfD).

Merkelová podle něj řešení spíš odkládá, protože je nepohodlné. Připomněl kromě uprchlické krize i Řecko. „Západ tu není od toho, aby spasil celý svět, když to zkusí, tak zajde sám,“ je přesvědčen politolog.

Pokud bude Merkelová skutečně zvolena počtvrté, lze ale přece jen čekat nějaké změny. „Je to velice flexibilní politička, svoji politiku neustále mění. Ve skutečnosti už se přibližuje (migrační) politice AfD, je mnohem restriktivnější než v době, kdy to byla otevřená náruč. To je její umění. Pro mě jako politologa je to perfektní studie machiavellistické politiky, ale pro mě jako demokrata to není optimální řešení pro současnou moderní společnost,“ poznamenal Robejšek. 

Západní společnosti jsou rozdělené na „superbohaté, vymírající střední třídu a chudnoucí zbytek“, upozornil. „Přijde mi zcestné bojovat proti elitám, které si definuji sám a dělám z nich své protivníky. Spíš bych byl zastánce každodenní práce, jak s elitami, tak s lidem,“ uzavřel Šonka.